Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass

Foto: Sage

Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass

Lägg till ingredienser

Antal dl: 7

Vispgrädde

1.5 

dl

Standardmjölk (röd)

2.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Vanillinsocker

1.0 

tsk

Snabbgelatinmix

20.0 

gram

el. gelatinpulver

5.0 

gram

Glassmaskin >

 

 

 

Kockskolan:

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Så tilllagas glass >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 127

GBR (GI) / port: 1

Recept: 892 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 63 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 1.5 dl 61%

Standardmjölk (röd) 2.5 dl 17%

Strösocker 0.5 dl 21%

Vanillinsocker 1.0 tsk 1%

Snabbgelatinmix 20.0 gram %

el. gelatinpulver 5.0 gram Äts ej

Glassmaskin > Äts ej

 

Kockskolan:

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Så tilllagas glass > Äts ej

Om glass > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Gelatin: Används gelatinpulver eller blad måste detta lösas upp i varm vätska och röras ut tills klumpfritt. Snabbgelatinmix kan tillsättas direkt.
  2. Blanda väl grädde, mjölk, socker och gelatin. Tillsätt smaksättare mot slutet, i detta fallet vaniljextrakt. Eventuell likör eller annan alkohol tillsätts mot slutet av frysprocessen.
  3. Kyl ner smeten i kylskåp till under 15°C.
  4. För-starta maskinen så att den blir kall. Maskinen skall vara igång när smeten hälls i maskinen och skall inte stoppas under kylningen.
  5. Häll smeten i glassbehållaren. Stäng av när glassen blivit seg. Blandas den för länge blir smeten hård. Vissa maskiner stannar av sig självt. Det tar 15-60 minuter beroende på maskin och mängd glass.
  6. Servera: Glassen är nu klar att avnjutas, men smälter fort på tallriken. Önskas fastare kräm ställs behållaren i frysen 30-60 minuter. Rör om innan servering.
  7. Förvaring: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar iskristaller. Ställ in i frysen. Efter 3-4 timmar är den hårdfryst. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serverings­temperatur är -15 till -12°C.

Kockens kommentar

Glass med låg andel grädde behöver gelatin eller liknade för att bli stabil. Vid en gräddandel på 50%+ brukar inte stabiliseringsmedel tillsättas, vilket ofta gäller för glassrecept på internet, liksom för recepten på denna hemsida. Fettandelen i sådana recept brukar ligga på 18-19%, ibland högre, att jämföras med detta recepts andel på 15%. Läs mer > Så lagas glass.

Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Sjuden glass ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Se recept > Sjuden glass.

Alternativ

Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin

Hemlagad vaniljglass uta glassmaskin

Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin

Fler recept inom Hemlagad glass ¤

Liknande recept som Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass