Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 127

GBR (GI) / port: 1
Recept: 892 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 15%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 1.5 dl 61%
Standardmjölk (röd) 2.5 dl 17%
Strösocker 0.5 dl 21%
Vanillinsocker 1.0 tsk 1%
Snabbgelatinmix 20.0 gram %
el. gelatinpulver 5.0 gram Äts ej
Glassmaskin > Äts ej
Kockskolan:
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Så tilllagas glass > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Gelatin: Används gelatinpulver eller blad måste detta lösas upp i varm vätska och röras ut tills klumpfritt. Snabbgelatinmix kan tillsättas direkt.
- Blanda väl grädde, mjölk, socker och gelatin. Tillsätt smaksättare mot slutet, i detta fallet vaniljextrakt. Eventuell likör eller annan alkohol tillsätts mot slutet av frysprocessen.
- Kyl ner smeten i kylskåp till under 15°C.
- För-starta maskinen så att den blir kall. Maskinen skall vara igång när smeten hälls i maskinen och skall inte stoppas under kylningen.
- Häll smeten i glassbehållaren. Stäng av när glassen blivit seg. Blandas den för länge blir smeten hård. Vissa maskiner stannar av sig självt. Det tar 15-60 minuter beroende på maskin och mängd glass.
- Servera: Glassen är nu klar att avnjutas, men smälter fort på tallriken. Önskas fastare kräm ställs behållaren i frysen 30-60 minuter. Rör om innan servering.
- Förvaring: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar iskristaller. Ställ in i frysen. Efter 3-4 timmar är den hårdfryst. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
Kockens kommentar
Glass med låg andel grädde behöver gelatin eller liknade för att bli stabil. Vid en gräddandel på 50%+ brukar inte stabiliseringsmedel tillsättas, vilket ofta gäller för glassrecept på internet, liksom för recepten på denna hemsida. Fettandelen i sådana recept brukar ligga på 18-19%, ibland högre, att jämföras med detta recepts andel på 15%. Läs mer > Så lagas glass.Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Sjuden glass ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Se recept > Sjuden glass.
Alternativ
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Fler recept inom Hemlagad glass ¤
Liknande recept som Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
-
Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden chokladglass
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden vit chokladglass
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vit chokladglass med bär
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Hemlagad kallfryst glass på crème fraiche
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skånemejerier
-
Kulfi, kallfryst indisk glass
Tid: 45 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan