Foto: Film: Matgeek, chokladglass
Hemlagad sjuden chokladglass
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 312
Kcal / portion: 249
GBR (GI) / port: 2
Recept: 2993 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 18%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Mörk choklad 60-69% 125.0 gram 22%
Standardmjölk (röd) 2.5 dl 5%
Vispgrädde 2.5 dl 30%
Äggula 7.0 styck 12%
Strösocker 1.5 dl 19%
Glykossirap 0.5 dl 9%
Kakaopulver 0.5 dl 3%
Vaniljstång 0.5 styck 0%
Chokladtermometer > Äts ej
Yttermometer > Äts ej
Glassmaskin > Äts ej
Tillval:
Gelatinblad 1.0 styck 0%
el. gelatinpulver 0.5 gram Äts ej
Flingsalt 0%
Kockskolan:
Så tilllagas glass > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 8 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden ovan.
- Dela vaniljstång och skrapa ut vaniljmärgen, eller använd vaniljpulver. Vanillinsocker går också bra. Grovhacka choklad.
- Häll mjölk, grädde och vanilj inklusive skida i en kastrull. Tillsätt glukos. Värm upp till 65-70°C, det får inte koka. Ta bort vaniljskida.
- Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt. Sikta ner kakaopulver och vispa samman till jämn smet.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten lite i taget under vispning. För snabbt gör att ägg kan koagulera, klumpar sig.
- Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på under kontinuerlig långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid 80-82°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Krama ur och tillsätt eventuellt gelatinblad. Rör om så att gelatinet löses upp.
- Chokladsmet: Sila blandningen ner i bunken med choklad. Låt stå någon eller några minuter. Rör om till jämn smet. Smaka av, till exempel med lite flingsalt.
- Kyl glassmeten innan den hälls i glassmaskin. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
- Glassmaskin: Starta maskinen i förväg så att den kyls ner. Häll glassmeten i glassbehållaren. Starta maskinen. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
- Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.
Kockens kommentar
Mängd choklad och kakao varieras enligt egen smak. Kakaopulver kan ersättas med lite extra choklad. Hackad choklad kan blandas ner i avsvalnad glasskräm om tuggmotstånd önskas eller användas som garnering. Passar bäst till glass med mild chokladsmak eller i vaniljglass. Salt ger pikant brytning mot choklad.Gelatin i smeten ger stabilare glass, men är inte nödvändig när många äggulor ingår. Gelatin tillsätts mot slutet i varm smet och rörs ut.
Glukossirap eller honung behövs inte, men har den fördelen att kristallbildningen minskar.
Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass än alternativet "kallfrusen glass", det vill säga glasssmeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.
Alternativ
Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
Fler recept inom Hemlagad glass ¤
Liknande recept som Hemlagad sjuden chokladglass
-
Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden chokladglass
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden vit chokladglass
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vit chokladglass med bär
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Hemlagad kallfryst glass på crème fraiche
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skånemejerier
-
Kulfi, kallfryst indisk glass
Tid: 45 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan