Hemlagad sjuden chokladglass

Foto: Film: Matgeek, chokladglass

Hemlagad sjuden chokladglass

Lägg till ingredienser

Antal dl: 12

Mörk choklad 60-69%

125.0 

gram

Standardmjölk (röd)

2.5 

dl

Vispgrädde

2.5 

dl

Äggula

7.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

Glykossirap

0.5 

dl

Kakaopulver

0.5 

dl

Vaniljstång

0.5 

styck

el. vaniljpulver

 

 

el. vanillinsocker

 

 

Chokladtermometer >

 

 

Yttermometer >

 

 

Glassmaskin >

 

 

 

Tillval:

 

Gelatinblad

1.0 

styck

el. gelatinpulver

0.5 

gram

Flingsalt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så tilllagas glass >

 

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 312

Kcal / portion: 249

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2993 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 18%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 80 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 60-69% 125.0 gram 22%

Standardmjölk (röd) 2.5 dl 5%

Vispgrädde 2.5 dl 30%

Äggula 7.0 styck 12%

Strösocker 1.5 dl 19%

Glykossirap 0.5 dl 9%

Kakaopulver 0.5 dl 3%

Vaniljstång 0.5 styck 0%

el. vaniljpulver 0%

el. vanillinsocker 0%

Chokladtermometer > Äts ej

Yttermometer > Äts ej

Glassmaskin > Äts ej

 

Tillval:

Gelatinblad 1.0 styck 0%

el. gelatinpulver 0.5 gram Äts ej

Flingsalt 0%

 

Kockskolan:

Så tilllagas glass > Äts ej

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Om glass > Äts ej

Tillagning (1 tim + 8 tim )

Se film, klicka på "Matgeek" under bilden ovan.

  1. Dela vaniljstång och skrapa ut vaniljmärgen, eller använd vaniljpulver. Vanillinsocker går också bra. Grovhacka choklad.
  2. Häll mjölk, grädde och vanilj inklusive skida i en kastrull. Tillsätt glukos. Värm upp till 65-70°C, det får inte koka. Ta bort vaniljskida.
  3. Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt. Sikta ner kakaopulver och vispa samman till jämn smet.
  4. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten lite i taget under vispning. För snabbt gör att ägg kan koagulera, klumpar sig.
  5. Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på under kontinuerlig långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid 80-82°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Krama ur och tillsätt eventuellt gelatinblad. Rör om så att gelatinet löses upp.
  6. Chokladsmet: Sila blandningen ner i bunken med choklad. Låt stå någon eller några minuter. Rör om till jämn smet. Smaka av, till exempel med lite flingsalt.
  7. Kyl glassmeten innan den hälls i glassmaskin. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
  8. Glassmaskin: Starta maskinen i förväg så att den kyls ner. Häll glassmeten i glassbehållaren. Starta maskinen. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar.
  9. Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
  10. Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
  11. Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.

Kockens kommentar

Mängd choklad och kakao varieras enligt egen smak. Kakao­pulver kan ersättas med lite extra choklad. Hackad choklad kan blandas ner i avsvalnad glasskräm om tuggmotstånd önskas eller användas som garnering. Passar bäst till glass med mild chokladsmak eller i vaniljglass. Salt ger pikant brytning mot choklad.

Gelatin i smeten ger stabilare glass, men är inte nödvändig när många äggulor ingår. Gelatin tillsätts mot slutet i varm smet och rörs ut.

Glukossirap eller honung behövs inte, men har den fördelen att kristallbildningen minskar.

Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass än alternativet "kallfrusen glass", det vill säga glasssmeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.

Alternativ

Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin

Hemlagad sjuden vit chokladglass

Hemlagad sjuden glass med brynt smör

Fler recept inom Hemlagad glass ¤

Liknande recept som Hemlagad sjuden chokladglass