Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 306

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3084 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 19%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vit choklad hackad 150.0 gram 26%
Vispgrädde 3.0 dl 35%
Standardmjölk (röd) 3.0 dl 6%
Äggula 5.0 styck 8%
Strösocker 2.0 dl 25%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Termometer > Äts ej
Glassmaskin > Äts ej
Kockskolan:
Så tilllagas glass > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Ett Gott Land" under bilden ovan.
- Dela vaniljstång och skrapa ut vaniljmärgen, eller använd vaniljpulver. Vanillinsocker går också bra.
- Häll mjölk, grädde och vanilj inklusive skida i en kastrull. Värm upp till 65-70°C, det skall inte koka. Ta bort vaniljskida.
- Tillsätt choklad och rör om.
- Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
- Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten, lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
- Kyl smeten innan den hälls i maskinen. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
- Glassmaskin: Starta maskinen i förväg så att den kyls ner. Häll glassmeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
Kockens kommentar
Konsten att få fin len glass är i första hand att frysa glassen under omrörning med så små iskristaller som möjligt så att se inte märk i munnen. Detta är svårt att göra utan glassmaskin. Alternativet är att ställa in smeten i frysen och röra om ofta i smeten under närmaste 3 timmar. Läs mer > Så tillagas glass.Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.
Fler recept inom Hemlagad glass ¤
Liknande recept som Hemlagad sjuden vit chokladglass
-
Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden chokladglass
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden vit chokladglass
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vit chokladglass med bär
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Hemlagad kallfryst glass på crème fraiche
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skånemejerier
-
Kulfi, kallfryst indisk glass
Tid: 45 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan