Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin

Lägg till ingredienser

Antal dl: 8

Vispgrädde

3.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

 

Alternativ:

 

Vispgrädde

5.0 

dl

Kondenserad mjölk sockrad

400.0 

gram

 

Smaksättare:

 

Vanillinsocker

1.0 

tsk

Frukt

 

 

Fruktpuré

 

 

Nötter och frön

 

 

Choklad

 

 

 

Kockskolan:

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Så tilllagas glass >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 200

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1598 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 26%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 60 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 3.0 dl 68%

Ägg 2.0 styck 8%

Strösocker 1.0 dl 24%

 

Alternativ:

Vispgrädde 5.0 dl Äts ej

Kondenserad mjölk sockrad 400.0 gram Äts ej

 

Smaksättare:

Vanillinsocker 1.0 tsk 1%

Frukt 0%

Fruktpuré 0%

Nötter och frön 0%

Choklad 0%

 

Kockskolan:

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Så tilllagas glass > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om glass > Äts ej

Tillagning (45 min + 4 tim )

  1. Glassmet: Vispa grädden fast.
  2. Vispa ägg med socker fluffigt, cirka 1 minut med elvisp.
  3. Vänd ner äggvispet försiktigt i grädden.
  4. Frys: Ställ i frysen 3-4 timmar.
  5. Rör om i glassen flera gånger under infrysningen. Ju oftare desto bättre. Detta för att minska kristallbildningen i glassen. Se kommentar.
  6. Smaksättning enligt eget önskemål. Tillsätts oftast mot slutet. Mosad frukt är vanligt men bör inte vara alltför vattnig. En fruktpuré är bättre. Choklad värms försiktigt i mikro eller vatten­bads­kastrull tills den precis har smält. Nötter får gärna vara torrostade och sedan hackade. Kan också stekas i lite socker för att bli karamelliserade.

Alternativ kondenserad mjölk:

  1. Vispa grädden fast.
  2. Vispa eller vänd ner kondenserad mjölk och smaksättare.
  3. Frys enligt ovan.

Kockens kommentar

För att få en jämn fin len glass utan märkbara kristaller måste glassmeten röras om under frysningen, vilket är svårt utan glassmaskin som rör om kontinuerligt. Utan omrörning bildas större iskristaller vilket känns knastrigt i munnen. Detsamma händer om glass får tina något och sedan fryses på nytt, vilket kan hända med köpt glass på vägen hem innan den hamnar i frysskåpet, eller när man tar ut glass ur frysen för att ta lite och sedan sätter tillbaka den i frysskåpet.

Alternativ: Att använda kondenserad mjölk minskar effekten av kristaller. Andra bra alternativ är att i stället tillreda en parfait eller semifreddo. Frusen yoghurt är också ett alternativ. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så tillagas glass.

Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.

Alternativ

Vaniljparfait på Arlas vis

Parfait glacé, fransk parfait

Semifreddo, italiensk halvfrusen äggkräm

Frozen yoghurt, grundrecept

Hemlagad glass i glassmaskin

Fler recept inom Hemlagad glass ¤

Liknande recept som Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin