Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1437 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mjölk 2.0 dl 8%
Vispgrädde 2.0 dl 50%
Strösocker 1.0 dl 26%
Äggula 4.0 styck 14%
Vaniljsocker 1.0 tsk 1%
Glassmaskin > Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Juice 0%
Choklad 0%
Kanel mald 0%
Ljus rom 0%
Kockskolan:
Så vispas grädde > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Så tilllagas glass > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Kräm: Vispa äggulor, socker och vaniljsocker blekgult och pösigt.
- Vispa grädden fast (med raka toppar, se Så vispas grädde).
- Vänd ner grädden i äggsmeten. Rör om försiktigt till jämn smet. Smaksättning se kommentar.
- Vila: Bäst är om smeten får stå kallt ett dygn innan den körs i glassmaskin. Glassen blir då lenare och smakrikare.
- Glassmaskin: För-starta maskinen. Kör smeten i 30-60 minuter tills seg. Tiden beroende på maskin och mängd. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
- Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.
Kockens kommentar
För att få riktigt fin len glass med omärkbara små iskristaller måste smeten röras om under infrysningen vilket görs bäst i glassmaskin. Läs mer > Så tillagas glass.
Smaksättning: Glass kan smaksättas på allehanda sätt. Beakta smaksättarens mängd vätska och socker. Till exempel minskas mängden mjölk motsvarande mängd juice om detta önskas, och mängden socker minskas om sockerfrysta bär eller söt likör används.
Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Sjuden glass ger stabilare, lenare och smakrikare glass.
Alternativ
Fler recept inom Hemlagad glass ¤
Liknande recept som Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
-
Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden chokladglass
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden vit chokladglass
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vit chokladglass med bär
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Hemlagad kallfryst glass på crème fraiche
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skånemejerier
-
Kulfi, kallfryst indisk glass
Tid: 45 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan