Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 321
 
    
                Kcal / portion: 215
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 3224 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 27%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör brynt 1.0 dl 20%
Äggula 8.0 styck 13%
Farinsocker 2.0 dl 18%
Salt 1.0 krm 0%
Vispgrädde 4.0 dl 45%
Standardmjölk (röd) 2.5 dl 5%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Kockskolan:
Så bryner man > Äts ej
Så tilllagas glass > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden ovan.
- Bryn smör och låt det svalna. Dela vaniljstång på längden och skrapa ut märgen. Dela ägg och lägg gulorna i en bunke.
- Vispa samman gulor med socker. Tillsätt brynt smör och vanilj inklusive vaniljskidan (skalet). Tillsätt mjölk och grädde. Rör om.
- Värm upp: Häll över i en kastrull och värm på medelvärme under omrörning tills smeten börjar tjockna något. Rör om med gummispade så att hela smeten värms upp jämnt. Ta av från plattan vid 80°C (72-82°C) Smeten får inte koka. Häll över i en bunke. Ta bort vaniljskidan.
- Kyl smeten innan hälls i glassmaskinen. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
- Glassmaskin: Starta glassmaskinen i förväg så att den blir kall. Rör om i glasskrämen, häll i bunken och starta blandningen. Glassen är klar efter 30-60 minuter. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Fettrik glass som denna måste tinas innan servering och serveras på gränsen till rinnig.
- Tillbehör: I filmen serveras glassen med smörstekta brödsmulor och smultronmaränger. Arla Unik garnerar med vitmögelost. Se kommentar.
Kockens kommentar
Har man inte glassmaskin häller man smeten i en bunke (brödform) och ställer in i frysen i 3-4 timmar. Rör om med jämna mellanrum i smeten under frysprocessen för att minska kristallbildning. Ju oftare desto bättre.
Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.
Bilden från Arla Unika som är en hemsida som vill lyfta mejeri till gastronomisk världsklass (läs mer på > arlaunika.se). Deras recept enligt nedan.
Ingredienser:
- 130g pimpat brynt smör
- 500g vispgrädde (fetthalt 40%)
- 200g lantmjölk (fetthalt 4,5%)
- 150g rörsocker strö
- 3g salt
- 6 äggulor
Tillagning:
- Hetta upp grädde, mjölk, socker och salt till strax under kokpunkten.
- Tillsätt därefter äggulorna och rör samman till en glassmassa.
- Medan glassmassan fortfarande är varm, tillsätt det brynta smöret.
- Frys glassen i maskin eller på annat sätt.
- Dekorera eventuellt med pimpad karamellsten.
Pimpat brynt smör, här = brynt smör smaksatt med lite Karamellsten. Karamellsten = vitmögelost från Troldhede Mejeri. Pimpad = "göra lyxigare".
Alternativ
Fler recept inom Hemlagad glass ¤
Liknande recept som Hemlagad sjuden glass med brynt smör
- 
                
                    Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskinTid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskinTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglassTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad vaniljglass utan glassmaskinTid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad sjuden chokladglassTid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad sjuden vit chokladglassTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad sjuden glass med brynt smörTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad kallfryst vit chokladglass med bärTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Hemlagad kallfryst glass på crème fraicheTid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skånemejerier 
- 
                
                    Kulfi, kallfryst indisk glassTid: 45 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    