Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 349

Kcal / portion: 214

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2563 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 58%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör smält 80.0 gram 23%
Honung flytande 0.8 dl 14%
Svart sirap, melasssirap 0.8 dl 16%
Citron 1.0 styck 2%
Farinsocker 1.2 dl 14%
Ägg 1.0 styck 2%
Ingefära mald 1.0 tsk 1%
Anis mald 1.0 krm 0%
Kanel mald 1.0 tsk 0%
Muskot mald 0.5 tsk 0%
Kardemumma mald 1.0 tsk 0%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Vetemjöl Special 200.0 gram 27%
eller 3.3 dl Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Kockskolan:
Om pepparkakor > Äts ej
Mandelkvarn > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Om oblat > Äts ej
Om klickkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 4 tim )
Se film, klicka på "Zahra" under bilden ovan.
- Riv gult skal av citron. Pressa ut juicen. Gärna också lite apelsinskal om sådan finns tillgänglig. Mal mandel i kvarn. Smält smör.
- Deg: Blanda i en skål smör, honung, sirap citronjuice och skal, kryddor, mandel och bakpulver.
- Tillsätt mjöl lite i taget och rör om till en kladdig tjock brun smet. Plasta över och låt stå i kylskåp i 2 timmar.
- Förvärm ugnen på 170°C.
- Forma: Tag en rågad matsked smet för stora kakor (eller en tesked för små). Forma till bollar. Lägg över glest på ugnsplåt med bakplåtspapper (12 stora/plåt).
- Grädda mitt i ugn till fin brun färg, cirka 15 minuter. Akta så att de inte bränns vid. Ta ut och låt kallna helt, helst på galler eller på handduk.
- Kakorna kan ätas som de är, glaseras med kristyr (sockerglasyr) eller smält choklad (se recept via länk nedan). I Tyskland är det vanligt, särskilt till jul, att baka kakorna på oblatblad (som äts upp).
Kockens kommentar
Svart sirap görs på melass, en biprodukt vid utvinning av socker (läs mer, klicka på ingrediensen). Sådan sirap är svår att få tag på och mörk sirap är därvid ett alternativ.Lebkuchen är klassisk tysk julkaka och förebild till skånsk pepparkaka. Det finns många varianter Lebkuchen med varierande ingredienser och i olika former. Karakteristisk är smaksättningen och helst skall kakorna vara mjuksega (läs mer > Om pepparkakor). En annan klassisk tysk julkaka är pepparnötter (Pfefferkuchen).
Alternativ
Fler recept inom Pepparkakor
Liknande recept som Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka
-
Pepparkaksdeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smulans pepparkaksdeg till pepparkakshus
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: T Baalack
-
Smulans pepparkakshus
Tid: 4 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: T Baalack
-
Kristyr (sockerglasyr) med äggvita
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kristyr (sockerglasyr) utan äggvita
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franska skurna pepparkakor
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparnötter (Pfeffernüsse)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan