Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka

Foto: Trollstugan *

Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka

Lägg till ingredienser

Antal stora pepparkakor: 30

Vetemjöl Special

10.0 

dl

Sirap ljus

2.0 

dl

Farinsocker

0.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Smör

75.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Äggula

1.0 

styck

Grädde

1.0 

dl

el. filmjölk

 

 

el. mjölk

 

 

Kanel mald

2.0 

krm

Ingefära mald

1.0 

tsk

Kryddnejlika mald

1.0 

tsk

Bakpulver

1.5 

tsk

Bikarbonat, natron

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pepparkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4618 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 65%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 41 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl Special 10.0 dl 46%

Sirap ljus 2.0 dl 20%

Farinsocker 0.5 dl 3%

Strösocker 1.0 dl 8%

Smör 75.0 gram 12%

Ägg 1.0 styck 1%

Äggula 1.0 styck 1%

Grädde 1.0 dl 8%

el. filmjölk 0%

el. mjölk 0%

Kanel mald 2.0 krm 0%

Ingefära mald 1.0 tsk 0%

Kryddnejlika mald 1.0 tsk 0%

Bakpulver 1.5 tsk 0%

Bikarbonat, natron 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om pepparkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 24 tim )

  1. Deg: Blanda matfett med kryddor i en bunke.
  2. Koka upp sirap och socker. Häll det i bunken och rör om.
  3. Vispa ihop ägg med grädde, mjölk eller filmjölk. Rör ner det i smeten. Låt kalla, men rör om några gånger.
  4. Blanda bikarbonat och bakpulver med lite av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet till jämn deg. Låt vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie.
  5. Dag 2: Ta ut degen och låt ligga en stund i rumsvärme. Förvärm ugnen på 200°C.
  6. Forma: Rulla degen till en korv. Skär i antal kakor och rulla till bollar (40-45 g/st). Lägg glest på plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem till runda kakor ā 6 centimeter. Kan också rullas till tjock korv 6-7 cm, skäras i skivor ā 1,5 cm och läggas på plåten. 
  7. Grädda till fin färg i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler. Kakorna är godast nybakade, lätt mjuksega anses det.
  8. Förvara i burk med lock. Lägg med en skiva okryddat bröd för att ge kakorna rätt konsistens. Med tiden hårdnar de till porösa kakor som kan brytas i bitar.

Kockens kommentar

Pepparkakorna passar som tilltugg till eller att smulas i filmjölktallrik. Används också som frukostbröd eller som mellanmål med smör, ost och honung eller andra pålägg.

Skånska pepparkakor har sitt ursprung från tyska pepparkakor benämnda Lebkuchen (se dito recept). Läs mer > Om pepparkakor.

Alternativ

Lebkuchen

Vanliga pepparkakor

Fler recept inom Pepparkakor

Liknande recept som Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka