Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4618 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 65%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl Special 10.0 dl 46%
Sirap ljus 2.0 dl 20%
Farinsocker 0.5 dl 3%
Strösocker 1.0 dl 8%
Smör 75.0 gram 12%
Ägg 1.0 styck 1%
Äggula 1.0 styck 1%
Grädde 1.0 dl 8%
el. filmjölk 0%
el. mjölk 0%
Kanel mald 2.0 krm 0%
Ingefära mald 1.0 tsk 0%
Kryddnejlika mald 1.0 tsk 0%
Bakpulver 1.5 tsk 0%
Bikarbonat, natron 1.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Kockskolan:
Om pepparkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Deg: Blanda matfett med kryddor i en bunke.
- Koka upp sirap och socker. Häll det i bunken och rör om.
- Vispa ihop ägg med grädde, mjölk eller filmjölk. Rör ner det i smeten. Låt kalla, men rör om några gånger.
- Blanda bikarbonat och bakpulver med lite av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet till jämn deg. Låt vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie.
- Dag 2: Ta ut degen och låt ligga en stund i rumsvärme. Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Rulla degen till en korv. Skär i antal kakor och rulla till bollar (40-45 g/st). Lägg glest på plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem till runda kakor ā 6 centimeter. Kan också rullas till tjock korv 6-7 cm, skäras i skivor ā 1,5 cm och läggas på plåten.
- Grädda till fin färg i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler. Kakorna är godast nybakade, lätt mjuksega anses det.
- Förvara i burk med lock. Lägg med en skiva okryddat bröd för att ge kakorna rätt konsistens. Med tiden hårdnar de till porösa kakor som kan brytas i bitar.
Kockens kommentar
Pepparkakorna passar som tilltugg till eller att smulas i filmjölktallrik. Används också som frukostbröd eller som mellanmål med smör, ost och honung eller andra pålägg.Skånska pepparkakor har sitt ursprung från tyska pepparkakor benämnda Lebkuchen (se dito recept). Läs mer > Om pepparkakor.
Alternativ
Fler recept inom Pepparkakor
Liknande recept som Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
-
Pepparkaksdeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smulans pepparkaksdeg till pepparkakshus
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: T Baalack
-
Smulans pepparkakshus
Tid: 4 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: T Baalack
-
Kristyr (sockerglasyr) med äggvita
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kristyr (sockerglasyr) utan äggvita
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franska skurna pepparkakor
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparnötter (Pfeffernüsse)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan