Smulans pepparkakshus

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smulans pepparkakshus

Lägg till ingredienser

Antal hus: 1

Pepparkaksdeg färdig

1.2 

kilo

 

Kristyr:

 

Florsocker

4.0 

dl

Äggvita

2.0 

msk

Karamellfärg

 

 

 

Verktyg:

 

Spritsverktyg >

 

 

Degsporre >

 

 

Degblandare >

 

 

Så tillreds kristyr >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 446

Kcal / portion: 6512

GBR (GI) / port: 638

Recept: 6512 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 13%

Kolhydrater: 76%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 1460 gram)

Ingredienser

Visa:

Pepparkaksdeg färdig 1.2 kilo 85%

 

Kristyr:

Florsocker 4.0 dl 15%

Äggvita 2.0 msk 0%

Karamellfärg 0%

 

Verktyg:

Spritsverktyg > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Degblandare > Äts ej

Så tillreds kristyr > Äts ej

Kock: T Baalack

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (4 tim + 10 tim )

  1. Dag 1: Tillaga pepparkaksdeg enligt recept via länk nedan, eller köp färdig deg.
  2. Dag 2: Kavla ut degen jämt och tunt (2-3 mm). Skär ut väggar, fönster etc.
  3. Lägg degen på teflonbelagd bakduk på en plåt (bättre än bakplåtspapper). Låt degen torka minst 3 timmar, gärna över natt.
  4. Dag 2/3: Sätt ugnen på 175°C. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.
  5. Kristyr: Vispa ihop florsocker och äggvita till en fast, men lätt och luftig kristyr. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite karamellfärg. Lägg en handduk över bunken så att kristyren inte torkar.
  6. Montering: Fyll spritsen med kristyr (lägg handduk över spritsen när den inte används). Spritsa längs väggkanterna och sätt ihop. Håll still en stund tills de fastnat. Använd gelatinblad som fönster.
  7. Dekoration: Spritsa rutmönster på taket och små istappar. Använd olika spritsmunstycken för olika mönster. Använd stort runt knäckebröd som mark. Gör svampar och dylikt i trädgården. Dekorera med det som man tycker är gott.

Kockens kommentar

Detta recept är hämtat från Konditori En Liten Smula i Norrtälje, som valdes till årets konditori 2004. Som "klister" används ibland smält socker. Det funkar dock inte så bra för att det heta sockret mjukar upp pepparkaksdegen.

Tillhörande recept

Smulans pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg

Kristyr med äggvita

Kristyr utan äggvita

Fler recept inom Pepparkakor

Liknande recept som Smulans pepparkakshus