Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 360

Kcal / portion: 1232

GBR (GI) / port: 178
Recept: 1232 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 87%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Florsocker 5.0 dl 99%
Äggvita 1.0 styck 1%
Citronjuice 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Spritsverktyg > Äts ej
Så tillreds kristyr > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (10 min + 3 tim )
- Använd helst rumsvarma ägg, ta ut dem ur kylskåpet kvällen före eller några timmar i förväg. Använd helst florsocker utan stärkelse. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite hushållsfärg.
- Separera äggula och äggvita. Vispa äggvitan till lätt skum.
- Sikta och rör ner florsocker lite i taget. Tillsätt citronsaft. Fyll på med florsocker till lämplig konsistens liknande mjukglass. Topparna skall stå kvar när den är färdigrörd. Ytan skall snarare vara matt än blötglansig.
- Lägg fuktad handduk över bunken om kristyren inte skall användas direkt. Kristyr torkar fort och bildar små klumpar som skapar problem vid spritsning.
- Ta fram spritspåse med lämplig tyll (munstycke). Använd olika spritsmunstycken för olika mönster. Fyll påsen med kristyr och spritsa.
Kockens kommentar
Konsistensen på kristyren beror på vad som skall göras. Byggda blommor kräver en kraftig kristyr med mycket socker för att de inte skall falla ihop. Vid spritsning med små munstycken är en lösare kristyr att rekommendera. För hård kristyr löses upp med lite citronjuice. Tillsätt mer florsocker om kristyren är för lös. 1-3 äggvitor vispas för hand. Större mängder kräver maskin. Läs mer > Så lagas kristyr.
Alternativ
Fler recept inom Pepparkakor
Liknande recept som Kristyr (sockerglasyr) med äggvita
-
Pepparkaksdeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smulans pepparkaksdeg till pepparkakshus
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: T Baalack
-
Smulans pepparkakshus
Tid: 4 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: T Baalack
-
Kristyr (sockerglasyr) med äggvita
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kristyr (sockerglasyr) utan äggvita
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franska skurna pepparkakor
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparnötter (Pfeffernüsse)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan