
Citron- och vallmokaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 297

Kcal / portion: 1932

GBR (GI) / port: 26
Recept: 3865 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 12%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 6%
Strösocker 190.0 gram 20%
Honung 1.0 msk 2%
Standardmjölk (röd) 1.0 dl 2%
Rapsolja blommig 0.5 dl 10%
Vetemjöl 170.0 gram 15%
Bakpulver 7.0 gram 0%
Vallmofrön blå 3.0 msk 4%
Citronskal 1.0 styck 0%
Sockerkaksform > 2.0 styck Äts ej
Citronkräm
Ägg 2.0 styck 3%
Strösocker 2.0 dl 20%
Citron juice+fruktkött 2.0 styck 2%
Smör normalsaltat 75.0 gram 14%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Skapat av: Svensk Rapsolja
Kock: Kocklandslaget
Tillagning
- Sätt ugnen på 170-180°C.
- Smöra och bröa sockerkaksform om det behövs. Det går självklart att baka i mindre valfri form men då får man baka kakan kortare tid i ugnen.
- Vispa ägg och strösocker till vitt skum. Tillsätt mjölk och rapsolja. Vispa ytterligare någon minut. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Blanda slätt. Häll i sockerkaksformar. Baka i ugnen 20-30 minuter.
- Citronkräm: Blanda ägg, strösocker, skalet och saften från citron i en kastrull. Låt koka upp. Låt det därefter sjuda i några minuter under omrörning.
- Tillsätt sedan smör. Rör slätt. Häll över i en kall bunke. Låt svalna i kyl. Efter ett tag i kylen får krämen en tjock och krämig konsistens.
- Servera kakan med citronkrämen.
Kockens kommentar
Receptet är skapat av Patrik Fredriksson från Kocklandslaget. Blommig och fruktig smak som förstärks av rapsoljan. Fint tugg och knaprigt med vallmofrön. Det är viktigt att arbeta med gramvikter när man bakar, annars kan det bli tokigt och bakningen blir ett misslyckande. Mjöl kan variera mycket i vikt beroende på hur det packats i transport och hantering, vikt är därför avgörande för ett bra resultat vid all bakning.Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Citron- och vallmokaka
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika