Bagels, vitt ringbröd utan fördeg

Foto: Arla ¤

Bagels, vitt ringbröd utan fördeg

Lägg till ingredienser

Antal bagels: 12

Vetemjöl

13.0 

dl

Vatten ljummet

5.0 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Sirap ljus

1.0 

msk

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Garnering:

 

Vallmofrön

1.0 

msk

Sesamfrön

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om bagels >

 

 

Så skållar man >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om jästdegsbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 245

GBR (GI) / port: 31

Recept: 2941 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 2%

Kolhydrater: 55%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 88 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 13.0 dl 93%

Vatten ljummet 5.0 dl 0%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Sirap ljus 1.0 msk 2%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Garnering:

Vallmofrön 1.0 msk 2%

Sesamfrön 1.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Om bagels > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om jästdegsbröd > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (1 tim + 1 tim 20 min )

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Blanda mjöl med salt. Tillsätt ljummet vatten, sirap, och nästan allt mjöl. Arbeta degen 5-10 minuter, gärna i maskin, till smidigt och ganska fast. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
  2. Forma: Ta upp degen på mjölat arbetsbänk och dela den i portionsbitar. Rulla ut varje del till cirka 30 centimeters längder, något smalare i ändarna. Lägg ihop till kransar och fäst ändarna om vartannat. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i cirka 20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Koka upp ett par liter vatten med ett par matskedar socker i en vid kastrull. Lägg i några kransar bredvid varandra (koka i omgångar) och låt sjuda cirka 3 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden.
  5. Grädda: Ta upp kransarna med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö på frön och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Låt svalna på galler. Servera med färskost, oliver och sallad.

Kockens kommentar

Bagels är ursprungligen ett bröd från judiska församlingar i Polen, som bakades med surdeg eller fördeg (se recept via länk nedan > Klassiska bagels). Det speciella är att brödringarna skållades innan de bakades. Läs mer > Om bagels.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakad bagels varierar med 25-35%. Cirka 25 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Klassiska bagels

Vitt formbröd - grundrecept

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Bagels, vitt ringbröd utan fördeg