Kalori- och GI:
![](http://www.kunskapskokboken.se/img/dk/gfx/plupp-red.png)
Kcal / 100 gram: 191
![](http://www.kunskapskokboken.se/img/dk/gfx/plupp-green.png)
Kcal / portion: 106
![](http://www.kunskapskokboken.se/img/dk/gfx/plupp-green.png)
GBR (GI) / port: 2
Recept: 1161 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 8%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Fyllning:
Potatis 4.0 styck 23%
Majskorn kokt konserv 50.0 gram 3%
Korianderfrön hel 2.0 tsk 0%
Chiliflingor 0.8 tsk 0%
Koriander färsk 1.0 dl 0%
Svartpeppar 0.2 tsk 0%
Oregano torkad 0.5 tsk 0%
Majsmjöl 1.5 msk 3%
Hårdost 50.0 gram 16%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 0.3 dl 21%
Om fettupptag > Äts ej
Tillval:
Sötsur sås 0%
Frityrsmet som äts:
Majsmjöl 0.7 dl 11%
Vetemjöl 0.2 dl 4%
Vatten 0.4 dl 0%
Ströbröd 1.0 dl 19%
Se kockens kommentar Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras ost > Äts ej
Fritös > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Hungry for Goodies" under bilden.
- Sås: Förbered dippsås om sådan önskas, förslagsvis en kryddstark sötsur sås.
- Fyllning: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa dem i en skål med potatisstöt eller gaffel. Riv hårdost.
- Tillsätt övriga fyllningsingredienser utom hårdost. Blada väl till en fast sammanhållen smet.
- Ta en rågad matsked smet i handen, rulla den så att smeten hänger ihop. Platta till smeten med en grop mitten och lägg riven ost i gropen. Baka ihop till en pingpongbolls storlek och rulla den jämn.
- Frityrsmet: Blanda smet i proportionera 2 dl majsmjöl, 2 msk vetemjöl med 1 dl vatten till en ganska tjock pannkaksliknande smet. Salta lätt. Häll ströbröd i en skål. Mängderna som anges i ingredienslistan avser det som äts.
- Doppa bollarna i smeten och vänd dem sedan i ströbröd. Lägg dem i frysen i minst en timme.
- Värm olja till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera bollarna cirka 4 minuter tills gyllenbruna och knapriga. Testa tiden med en första boll, osten skall ha smält i mitten.
- Ta ur med hålslev och lägg på galler eller hushållspapper en kort stund för fettavrinning. Servera som tillbehör till mat eller som snacks med sötsur sås.
Kockens kommentar
Det finns många varianter på friterade ostbollar. I stället för potatis kan vetemjöl och annat användas, det väsentliga är att smeten är formbar till bullar och att ost ingår. Ingredienserna i övrigt enligt egen smak. Läs mer > Så friteras ost.Näring: Vid tillredning används mer paneringssmet än vad som fäster på bullarna och vad som äts. Här anges konsumtionsmängd för att få korrektare portions- och näringsberäkning. Mängd åtgång är 5 gram mjöl, 4 gram vatten och 5 gram ströbröd per boll av pingpongbolls storlek (läs mer > Om frityrsmet). Vid fritering sugs en del frityrolja upp i paneringen (50% olja per ströbröd viktmässigt). Detta anges med Fettupptag vid fritering. Läs mer > Om fettupptag. Notera att paneringen utgör drygt hälften av receptets kalorimängd.
Passar till
Fler recept inom Varm ostefterrätt
Liknande recept som Friterade ostbollar
-
Småländsk ostkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hälsingeostkaka
Tid: 3 tim (+ 20 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad camembert med persilja och hjortron
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smördegsinbakad hel basilikabrie (ostefterrätt)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnsbakad honungsbrie med valnötter (buffé)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karamelliserad ostkaka med bär och grädde
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ostsufflé till efterrätt
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade ostbollar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade mozzarelline, mozzarellakulor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade camembertknyten med hjortron
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan