Friterade ostbollar

Foto: Hungry for Goodies

Friterade ostbollar

Lägg till ingredienser

Antal styck: 11

Fyllning:

 

Potatis

4.0 

styck

Majskorn kokt konserv

50.0 

gram

Korianderfrön hel

2.0 

tsk

Chiliflingor

0.8 

tsk

Koriander färsk

1.0 

dl

Svartpeppar

0.2 

tsk

Oregano torkad

0.5 

tsk

Majsmjöl

1.5 

msk

Hårdost

50.0 

gram

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

0.3 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Tillval:

 

Sötsur sås

 

 

 

Frityrsmet som äts:

 

Majsmjöl

0.7 

dl

Vetemjöl

0.2 

dl

Vatten

0.4 

dl

Ströbröd

1.0 

dl

Se kockens kommentar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras ost >

 

 

Fritös >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 106

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1161 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 8%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 55 gram)

Ingredienser

Visa:
Fyllning:

Potatis 4.0 styck 23%

Majskorn kokt konserv 50.0 gram 3%

Korianderfrön hel 2.0 tsk 0%

Chiliflingor 0.8 tsk 0%

Koriander färsk 1.0 dl 0%

Svartpeppar 0.2 tsk 0%

Oregano torkad 0.5 tsk 0%

Majsmjöl 1.5 msk 3%

Hårdost 50.0 gram 16%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 0.3 dl 21%

Om fettupptag > Äts ej

 

Tillval:

Sötsur sås 0%

 

Frityrsmet som äts:

Majsmjöl 0.7 dl 11%

Vetemjöl 0.2 dl 4%

Vatten 0.4 dl 0%

Ströbröd 1.0 dl 19%

Se kockens kommentar Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras ost > Äts ej

Fritös > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Hungry for Goodies" under bilden.

  1. Sås: Förbered dippsås om sådan önskas, förslagsvis en kryddstark sötsur sås.
  2. Fyllning: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa dem i en skål med potatisstöt eller gaffel. Riv hårdost.
  3. Tillsätt övriga fyllningsingredienser utom hårdost. Blada väl till en fast sammanhållen smet.
  4. Ta en rågad matsked smet i handen, rulla den så att smeten hänger ihop. Platta till smeten med en grop mitten och lägg riven ost i gropen. Baka ihop till en pingpongbolls storlek och rulla den jämn.
  5. Frityrsmet: Blanda smet i proportionera 2 dl majsmjöl, 2 msk vetemjöl med 1 dl vatten till en ganska tjock pannkaksliknande smet. Salta lätt. Häll ströbröd i en skål. Mängderna som anges i ingredienslistan avser det som äts.
  6. Doppa bollarna i smeten och vänd dem sedan i ströbröd. Lägg dem i frysen i minst en timme.
  7. Värm olja till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  8. Fritera bollarna cirka 4 minuter tills gyllenbruna och knapriga. Testa tiden med en första boll, osten skall ha smält i mitten.
  9. Ta ur med hålslev och lägg på galler eller hushållspapper en kort stund för fettavrinning. Servera som tillbehör till mat eller som snacks med sötsur sås.

Kockens kommentar

Det finns många varianter på friterade ostbollar. I stället för potatis kan vetemjöl och annat användas, det väsentliga är att smeten är formbar till bullar och att ost ingår. Ingredienserna i övrigt enligt egen smak. Läs mer > Så friteras ost.

Näring: Vid tillredning används mer paneringssmet än vad som fäster på bullarna och vad som äts. Här anges konsumtionsmängd för att få korrektare portions- och näringsberäkning. Mängd åtgång är 5 gram mjöl, 4 gram vatten och 5 gram ströbröd per boll av ping­pongbolls storlek (läs mer > Om frityrsmet). Vid fritering sugs en del frityrolja upp i paneringen (50% olja per ströbröd viktmässigt). Detta anges med Fettupptag vid fritering. Läs mer > Om fettupptag. Notera att paneringen utgör drygt hälften av receptets kalorimängd.

Passar till

Sötsur sås

Fler recept inom Varm ostefterrätt

Liknande recept som Friterade ostbollar