Friterad camembert med persilja och hjortron

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Friterad camembert med persilja och hjortron

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Camembert

500.0 

gram

Persilja

16.0 

kvistar

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

1.0 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Panering som äts:

 

Vetemjöl

1.3 

dl

Ägg

3.2 

styck

Ströbröd

3.2 

dl

Se kockens kommentar

 

 

 

Tillbehör:

 

Hjortronsylt

1.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras ost >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Fritös >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 331

Kcal / portion: 431

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3445 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 22%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 130 gram)

Ingredienser

Visa:

Camembert 500.0 gram 42%

Persilja 16.0 kvistar 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 1.0 dl 23%

Om fettupptag > Äts ej

 

Panering som äts:

Vetemjöl 1.3 dl 8%

Ägg 3.2 styck 6%

Ströbröd 3.2 dl 20%

Se kockens kommentar %

 

Tillbehör:

Hjortronsylt 1.5 dl Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras ost > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Fritös > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Skär hel camembert i 8 lika stora bitar.
  2. Värm olja till 190°C. Läs mer > Så friterar man.
  3. Dubbelpanera: Se kommentar nedan. Vispa upp ägg med en gaffel i en soppskål. Häll mjöl i en annan skål och ströbröd på en tallrik. Man kan blanda mjöl eller ströbröd med salt och peppar, men det är lättare att dosera rätt mängd genom att krydda efter fritering. Vänd varan först i vetemjöl, doppa sedan i äggvisp och sist vänd i ströbröd. Låt torka en stund så lossar inte paneringen från schnitzeln under stekningen.
  4. Alternativ panering (bild ovan): Blanda mjöl (4 dl) och kall öl (33 cl) till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet. Häll ströbröd på en tallrik. Doppa osten i frityrsmet och vänd sedan i ströbröd. Annan frityrsmet kan också användas.
  5. Fritera cirka 2 minuter, tills smeten stelnat och fått lite färg. Ta upp med tång eller hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Persilja: Lägg i persiljan (utan panering) i fritösen. Fritera 1/2 minut, lägg på hushållspapper. Läs mer > Friterad persilja.
  7. Lägg upp på tallrik, servera med persilja och hjortronsylt.

Kockens kommentar

Friterad camembert med persilja och hjortron är en 70-tals klassiker. Det lika bra med brie eller annan vitmögelost. Friterad ost förekommer i många varianter. Läs mer > Så friteras ost.

Näring: En panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Osten med panering väger tillagad 170 gram per portion, varav panering 63%. Total energimängd 425 Kcal, varav 56% finns i paneringen. Detta gäller när osten skurits i åttondelar. Om hela osten paneras och friteras minskar paneringen med 42%. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Panering som äts: Ingrediensmängderna i frityrsmeten är satta för att få rättvisande portionsvikt och näringsvärden. Mängden är det som fastnar på varan, det vill säga det som äts. En större mängd smet behövs för att kunna doppa varan i. minst 1/2 deciliter mjöl, 1 dl ströbröd och ett halvt ägg. Likaså behövs extra mängd smör vid stekningen. Denna extra mängd motsvarar minst 70 gram och 180 Kcal per portion.

Alternativ

Friterad persilja

Pâte ā frire, luftig fransk frityrsmet

Fler recept inom Varm ostefterrätt

Liknande recept som Friterad camembert med persilja och hjortron