Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1803 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 5.0 dl 59%
Äggula 3.0 styck 8%
Salt 1.0 tsk 0%
Öl iskallt (folköl) 3.0 dl 7%
Matolja (rapsolja) 0.5 dl 22%
Äggvita 5.0 styck 4%
Frityrolja (rapsolja) Äts ej
Hushållspapper Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Så friteras fisk > Äts ej
Så friteras skaldjur > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Så friteras fågel > Äts ej
Så friteras frukt > Äts ej
Om kroketter > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (10 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Hôtellerie" under bilden.
- Smet: Häll mjölet i en bunke. Tillsätt ägg och salt. Rör om lite grann.
- Tillsätt öl gradvis under omrörning med visp till en klimpfri ganska tjock smet.
- Skrapa ner smet från sidorna. Häll lite matolja på ytan och plasta in skålen. Ställ in den i kylskåpet i minst 2 timmar, gärna över natt.
- Förbered: Under tiden förbereds varorna som skall friteras. Torka av fukt. Olja hettas upp.
- Fritera: Strax före friteringen vispas äggvitorna till fast skum. Oljan på smeten blandas samman med smeten. Vänd försiktigt ner (blanda) äggvitan i smeten. Varan doppas i smet och friteras.
Kockens kommentar
Detta är en pösig smet som ger ett krispigt luftigt frityrtäcke. Ibland smaksätts smeten med vanilj eller annat om man till exempel skall fritera munkar. Det finns många varianter av frityrsmet, så även av denna franska smet. Läs mer > Om frityrsmet.
Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtionsmängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall.
Mjöl | Ägg | Fett | ||
Normtal pâte ā frire | Yta cm˛ | msk | styck | msk |
Åtgång för två sidor | 100x2 | 0,75 | 0,05 | 0,25 |
t.ex. strömming | 60x2 | 0,45 | 0.03 | 0,15 |
t.ex. Schnitzel | 120x2 | 0,90 | 0,06 | 0,30 |
Läs mer > Näringsberäkna panering.
Fler recept inom Frityrsmet
Liknande recept som Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet
-
Frityrsmet grundrecept
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smet
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunn, enkel frityrsmet med idealmjöl
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Johan Swanljung
-
Frityrsmet med bakpulver
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kryddig frityrsmet med kikärtsmjöl
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matmolekyler
-
Frityrsmet med vodka
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matmolekyler
-
Frityrsmet till Fish (and Chips)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan