Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 307

Kcal / portion: 60

GBR (GI) / port: 0
Recept: 715 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 22%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Mozzarelline 12.0 styck 53%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid stekning 20.0 gram 20%
Om fettupptag > Äts ej
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl 12.0 gram 6%
Ägg 0.5 styck 4%
Ströbröd 0.5 dl 15%
Tillval:
Persilja 0%
Sylt 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Så friteras ost > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Baking with Edna" under bilden.
- Värm olja till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Låt mozzarillabollarna rinna av i durkslag.
- Dubbelpanera (se kommentar): Vispa upp ägg med gaffel i en skål. Häll mjöl i en annan skål och ströbröd på en tallrik. Vänd/rulla först i vetemjöl, doppa sedan i äggvispet och sist vänd/rulla i ströbröd. Låt torka 5-10 minuter så fäster paneringen bättre. Paneringen skall vara heltäckande. Var aktsam om paneringen, hål i paneringen medför att osten när den smälts i frityroljan lätt rinner ur sitt skal ner i oljan.
- Fritera: Lägg i bullarna med hålslev och fritera någon minut tills gyllenbruna och krispiga.
- Ta ur och lägg på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Salta lätt.
- Fritera persilja om så önskas. Se dito recept.
- Servera snarast gärna med god sylt, till exempel fikonmarmelad.
Kockens kommentar
Mozzarelline är små mozzarellakulor stora som minitomater. Läs mer > klicka på ingrediensen. Man kan också skära vanlig mozzarella i kuber. Friterad ost förekommer i många varianter. Läs mer > Så friteras ost. Frityrsmet fungerar sällan bra, risken för att osten rinner ur skalet ökar. Frityrsmeten måste vara tjock och sammanhängande.Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Ost med panering och fettupptag väger tillagad 19 gram per styck, varav panering 38%. Energimängd 60 Kcal, varav 47% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Alternativ
Fler recept inom Varm ostefterrätt
Liknande recept som Friterade mozzarelline, mozzarellakulor
-
Småländsk ostkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hälsingeostkaka
Tid: 3 tim (+ 20 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad camembert med persilja och hjortron
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smördegsinbakad hel basilikabrie (ostefterrätt)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnsbakad honungsbrie med valnötter (buffé)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karamelliserad ostkaka med bär och grädde
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ostsufflé till efterrätt
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade ostbollar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade mozzarelline, mozzarellakulor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade camembertknyten med hjortron
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan