Ostsufflé till efterrätt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ostsufflé till efterrätt

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Mjölk

2.5 

dl

Smör el. margarin

3.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

Äggula

5.0 

styck

Hårdost riven

2.0 

dl

Maizena ljus

2.0 

tsk

Äggvita

6.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så används ägg >

 

 

Så används ost >

 

 

Suffléform 2-3 dl >

4.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 292

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1167 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 14%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 156 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 2.5 dl 13%

Smör el. margarin 3.0 msk 26%

Vetemjöl 2.0 msk 5%

Äggula 5.0 styck 22%

Hårdost riven 2.0 dl 25%

Maizena ljus 2.0 tsk 2%

Äggvita 6.0 styck 8%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så används ägg > Äts ej

Så används ost > Äts ej

Suffléform 2-3 dl > 4.0 styck Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Koka upp mjölk i en kastrull.
  3. Smält matfett i en annan kastrull och vispa ner mjöl till en klimpfri smet. 
  4. Häll smörblandningen i en bunke och vispa ner den kokande mjölken. Låt blandningen svalna tills den är ljummen.
  5. Separera äggvita och gulor. Vitan läggs i en absolut ren bunke. Inte minsta gula får medfölja.
  6. Vispa ner äggulor, ost och maizenamjöl i mjölkblandningen. Salta och peppra.
  7. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  8. Vänd försiktigt ner skummet i mjölkbunken.
  9. Smörj en stor eller flera mindre suffléformar med matfett. Fyll med  smet.
  10. Grädda i ugn cirka 30-40 minuter. Den är klar när den ser ut som på bilden.

OBS! Öppna inte ugnsluckan under tillagning, för då sjunker sufflén ihop. Servera snabbt!

Kockens kommentar

Receptet kan användas som grund för andra suffléer. Byt då ut osten mot tex. svamp, grönsaker, skaldjur eller fisk. Beräkna därvid cirka 2 dl för smaksättning till 4 personer. Tillredning av sufflémassa och framför allt vispning av äggvita bör ske i kallt utrymme. Ju kallare luft desto högre reser sig sufflén. Läs mer i Kockskolan > Så används ägg.

 

Fler recept inom Varm ostefterrätt

Liknande recept som Ostsufflé till efterrätt