Lägg till ingredienser

Portioner: 1

Gammaldags lantmjölk

5.0 

liter

Vetemjöl

2.5 

msk

Ostlöpe (apoteksvara)

1.0 

msk

Vispgrädde

2.0 

dl

 

Tillval:

 

Saffran

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ostkaka, cheesecake>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 4299

GBR (GI) / port: 46

Recept: 4299 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 6%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 4711 gram)

Ingredienser

Visa:

Gammaldags lantmjölk 5.0 liter 81%

Vetemjöl 2.5 msk 2%

Ostlöpe (apoteksvara) 1.0 msk %

Vispgrädde 2.0 dl 17%

 

Tillval:

Saffran 0%

 

Kockskolan:

Om ostkaka, cheesecake> Äts ej

Tillagning (3 tim + 20 tim )

Se film, klicka på "Hälsingeostkaka" under bilden ovan.

  1. Värm mjölken till 40-41°C. Ta av från värmen.
  2. Rör ut mjölet i ett par deciliter av mjölken och häll tillbaka i kastrullen. Blanda om ordentligt. Gör samma sak med löpen. Tillsätt saffran om detta önskas. Rör om sakta tills mjölken blir lite trögflytande.
  3. Låt stå i 20 minuter. Skär smeten zigzag i rutmönster med stor kniv. Låt stå i 15 minuter.  
  4. Sila: Lägg en (sil-)duk över ett durkslag stående i en kastrull. Häll i mjölkmassan. Pressa och vrid ut så mycket vätska som möjligt. Låt rinna av över natt i kallt utrymme (kylskåp).
  5. Forma: Fyll aluminiumformar med ostmassa (klassiskt i kopparform). Häll vatten på ugnsplåt med hög kant och ställ formarna i vattenbadet.
  6. Grädda: Förvärm ugnen till 225°C. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1½ timme. Ta ut och häll av vätska ur formen. Ställ kallt över natt. Därefter kan den serveras eller frysas.
  7. Servera: Förvärm ugnen till 225°C. Skär bort hård brun skorpa. Skär i skivor som läggs omlott i ugnssäker form. Häll på grädde och sätt in i ugnen i 10-15 minuter. På bilden ovan har kakan värmts utan grädde som i stället vispats och serverats vid sidan av.

Kockens kommentar

Löpe är ett vattenextrakt av kalvars löpmagar som innehåller ett speciellt enzym (chymosin) som får mjölken att koagulera (stelna). Läs mer, klicka på "ostlöpe" i ingredienslistan.

Ostkaka är en gammal allmogerätt i Sverige med anor från medeltiden och omtalad i skrift år 1538. Två varianter har överlevt tidens tand, hälsingeostkaka som inte innehåller ägg och mandel och den småländska varianten med ägg och mandel (se recept > Småländsk ostkaka). Sådan ostkaka skall inte förväxlas med cheesecake. Läs mer > Om ostkaka, cheesecake.

Alternativ

Småländsk ostkaka

Fler recept inom Varm ostefterrätt

Liknande recept som Hälsingeostkaka