Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 237

Kcal / portion: 886

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3544 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 17%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 7%
Strösocker 2.0 msk 3%
Vetemjöl 0.5 dl 3%
Keso naturell 4% fett 500.0 gram 13%
Vispgrädde 3.0 dl 30%
Sötmandel hackad 1.0 dl 9%
Bittermandel 2.0 styck 0%
Tillbehör:
Hjortronsylt 2.0 dl 12%
Vispgrädde 2.0 dl 20%
Kockskolan:
Om ostkaka, cheesecake> Äts ej
Färdig ostkaka > Äts ej
Om saftsås > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 175°C. Finhacka mandel.
- Vispa ihop ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 minuter.
- Servera ostkakan ljummen med hjortronsylt och vispad grädde.
Kockens kommentar
Klassiskt tillbehör till ostkaka är också saftsås. Läs mer > Om saftsås.Ostkaka är en gammal allmogerätt i Sverige med anor från medeltiden och omtalad i skrift år 1538. Två varianter har överlevt tidens tand, den småländska och hälsingeostkakan. I det gamla bondesamhället var ostkaka vanligt som "förning", det vill säga mat som gästen tar med sig till gästabud till exempel en begravning. Den småländska ostkakan åts från mitten som ansågs bäst. Detta för att kakan bakades i kopparkärl som hade en benägenhet att ärga och färga kakan runt kanterna. På kalas erbjöds den högst rankade att först få smaka, vilket kunde vara prästfrun som då tog en tugga mitt i kakan. Läs mer > Om ostkaka, cheesecake.
Alternativ
Fler recept inom Varm ostefterrätt
Liknande recept som Småländsk ostkaka
-
Småländsk ostkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hälsingeostkaka
Tid: 3 tim (+ 20 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad camembert med persilja och hjortron
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smördegsinbakad hel basilikabrie (ostefterrätt)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnsbakad honungsbrie med valnötter (buffé)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karamelliserad ostkaka med bär och grädde
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ostsufflé till efterrätt
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade ostbollar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade mozzarelline, mozzarellakulor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade camembertknyten med hjortron
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan