Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 778

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3114 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 7%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxsvans med ben 2.0 kilo 71%
Vetemjöl 3.0 msk 3%
Smör normalsaltat 2.0 msk 6%
Kalvbuljong avfettad 5.0 dl 1%
el. kalvfond konc. + vatten 0%
Krossade tomater 3.0 dl 2%
Kikärter konserv 230.0 gram 9%
Gul lök 2.0 styck 3%
Paprika röd 1.0 st stor 2%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 1%
Spiskummin mald 0.5 msk 0%
Piri piri torkad 1.0 styck 0%
Oregano 2.0 kvistar 0%
Kockskolan:
Så långkokas kött > Äts ej
Så lagas oxsvans > Äts ej
Taginegryta > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 3 tim )
Tagine är en keramikgryta med ursprung från Nordafrika och namn på rätt med samma namn (läs mer > Taginegryta). Det går lika bra att tillaga i gryta eller stekkastrull.
- Skala och hacka lök och vitlök. Vänd oxsvans i mjöl.
- Bryn svansen i smör till färg. Fräs löken och vitlöken utan att bränna. Lägg i gryta.
- Skär paprika i bitar och lägg i grytan. Slå på tomater, kikärter och buljong. Tillsätt kryddor. Lägg på lock.
- Sjud på låg värme i cirka 3 timmar eller mer, tills köttet släpper från benen. Låt det inte koka tort, fyll på med vätska.
- Smaka av med salt och peppar. Garnera med lite färsk oregano.
- Servera gärna lite Moghrabiah (stor couscous) till.
Kockens kommentar
Läs mer om oxsvans, klicka på ingrediensen.Alternativ
Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Oxsvans tagine med kikärtor och tomat
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan