(1. kapris = blomknoppar, 2. cocktailkapris, salladskapris, jättekapris, bärkapris = kaprisfrukt)
Latin: Capparis spinosa
1. capers = flower buds 2. caper berries = fruit
1. câpres = boutons floraux 2. câprons, baies de câpres = fruit
1. capperi = boccioli di fiori 2. cucunci, bacche di cappero = frutto
1. Kapern = Blütenknospen 2. Kapernbeeren = Frucht
1. alcaparras = botones florales 2. alcaparras bayas = fruta
Kapris är en flerårig krypande buske med ursprung från Asien som förekommer i tempererade länder. Växer vilt bland annat i Medelhavsländerna på stenig mark. Den odlas främst i Spanien, Marocko och Turkiet.
Historia: Kaprisfrukten har lång historia som föda och i antikens Grekland som medicin mot gaser i magen. Även knoppar och blad har används i folkmedicinen mot allsköns åkommor som huvudvärk, tandvärk, reumatism, hemorrojder, njur- och leveråkommor samt mot ormbett. Om man får tro de medeltida örtkännarna, är kapris bäst att inta före måltiderna. Den stimulerar nämligen aptiten. Romarna använde frukten som krydda i fisksåser.
SÅ ANVÄNDS KAPRIS
Kaprisfrukt används främst i sallader och gryträtter.
Kapris (inlagda blomknoppar) passar som pikant smaksättare i såväl fisk- och kötträtter, som i sallader och såser. Särskilt bra till fettrik mat och såser som majonnäs, tartarsås och remoulade. Välkänd som ingrediens i Biff à la Lindström och Råbiff och ingår som tillbehör i stekt kalvlever på engelskt vis. Till Solöga, klassisk svensk sillrätt, ingår kapris. En "svensk" Wienerschnitzel brukar garneras med kapris, men ingår inte i det österrikiska originalet. Kapris ingår med självklarhet i klassisk fin potatissallad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10