Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré

Foto: MeinKochen

Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fläsklägg kort rimmad

4.0 

styck

el. fläsklägg färsk

 

 

Purjolök grön del

1.0 

styck

el. gul lök

 

 

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

100.0 

gram

Vitpeppar hel

4.0 

korn

Kryddpeppar hel

4.0 

korn

Enbär }

4.0 

styck

Lagerblad

4.0 

blad

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Surkål konserverad

400.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Bacon tärnad

1.0 

förp.

Smör

1.0 

msk

Kummin hel

1.0 

tsk

Lagerblad

1.0 

blad

Vitpeppar nymald

1.0 

krm

Gröna ärter frysta

400.0 

gram

Kokspad från grytan

2.0 

dl

Salt

 

 

Muskot

 

 

Citronjuice

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläsklägg >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 723

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2894 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 17%

Fett: 7%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 503 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsklägg kort rimmad 4.0 styck 76%

el. fläsklägg färsk Äts ej

Purjolök grön del 1.0 styck Äts ej

el. gul lök 0%

Morot 1.0 styck Äts ej

Rotselleri 100.0 gram Äts ej

Vitpeppar hel 4.0 korn 0%

Kryddpeppar hel 4.0 korn Äts ej

Enbär } 4.0 styck 0%

Lagerblad 4.0 blad Äts ej

Salt 0%

 

Tillbehör:

Surkål konserverad 400.0 gram 2%

Gul lök 1.0 styck 2%

Bacon tärnad 1.0 förp. 18%

Smör 1.0 msk 3%

Kummin hel 1.0 tsk 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%

Gröna ärter frysta 400.0 gram 10%

Kokspad från grytan 2.0 dl 1%

Salt 0%

Muskot 0%

Citronjuice 0%

 

Kockskolan:

Så lagas fläsklägg > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (30 min + 3 tim )

Se film, klicka på "MeinKochen" under bilden.

  1. Lägg: Om färsk lägg tillsätts 1,5 tsk salt per liter kokvatten. Köpt rimmad lägg behöver inte saltas. Hemrimmad bör lakas ur 4 timmar i vatten innan tillagning. Butiksköpt behöver inte vattnas ur. I filmen tillagas 1 hel stor färsk lägg (= blekt kött på bilden ovan. Rimmat kött = rosarött).
  2. Skumma av: Lägg köttet i gryta. Fyll på med vatten så att det täcker väl (vattnet skall täcka under hela koktiden). Koka upp och skumma av. (läs mer > Så skummar man).
  3. Smaksättning: Skär morot och rotselleri i bitar, Grovskär purjolöken. Tillsätt detta och kryddorna efter skumning. Eller använd smaksättare enligt egen smak, receptet enligt filmen.
  4. Koka: Låt sjuda på svag värme under lock i 2-3 timmar, tills köttet lätt kan lossas från ben. Ta av från plattan och låt vila i spadet.
  5. Surkål: Tärna bacon. Finhacka lök. Smält smör i en stekkastrull. Tillsätt bacon och låt steka en kort stund. Tillsätt lök och stek den mjuk utan att bränna. Tillsätt surkål och lite vatten så att kålen inte bränns vid. Tillsätt kummin, lagerblad och nymalt vitpeppar. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i 20 minuter. Akta så att det inte kokar torrt. Serveras varm.
  6. Ärtpuré: Lägg ärterna i en kastrull. Tillsätt spad från läggrytan. Värm upp. Låt sjuda en liten stund. Mixa med stavmixer till puré. Smaka av med salt, peppar, lite riven muskot och citronjuice. Späd med buljong om purén är för tjock. Är den för tunn kokas den försiktigt ner under omrörning så att den inte bränns vid. Serveras varm. 
  7. Servering: Kött med ben kan serveras som de är, eller så skär man bort svål och större fettmängder vilket blir aptitligare på tallriken. Servera med ben, eller frigör även detta.

Kockens kommentar

I filmen används "ghee" som matfett i stället för smör, vilket är smör skirat på ett speciellt sätt som gör det extra rent och värmetåligt, se > Om smörsåser.

Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portions­vikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 583g) och energimängden med ~225 Kcal (= 948 Kcal) per portion. Det vill säga hög portionsvikt med mycket högt energiintag. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka ~420 gram vilket är en normal portionsvikt och energimängden cirka 500 Kcal per portion, vilket också är ett normalvärde.

Eisben ("isben") är den mest typiska tyska rätt man kan få.  Det är kokt fläsklägg serverad med surkål, potatis och senap. Serveras grön ärtpuré till blir det en Berliner. Namnet Eisbein (isben) ursprung är osäker, men kan komma från att man förr i tiden använde det smala benet i läggen som skridskoskena. Eisbein är typiskt Nordtyskt. I södra Tyskland föredrar man ugnsstekt eller grillad fläsklägg, vilket benämns Haxe (se recept via länk nedan). Läs mer klicka ingrediens Fläsklägg.  

Alternativ

Schweinshaxe

Kokt fläsklägg med rotmos

Ugnslagad fläsklägg

Grillad fläsklägg

Rökt fläsklägg

Fler recept inom Fläsklägg

Liknande recept som Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré