Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 229

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1398 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 36%
Fett: 9%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fläsklägg spädgris rimmad 4.0 styck 100%
Kryddnejlika 4.0 styck Äts ej
Lagerblad 3.0 blad Äts ej
Enbär } 4.0 styck Äts ej
Kryddpeppar hel 8.0 styck Äts ej
Salt Äts ej
Kockskolan:
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Så knapersteks svål > Äts ej
Om utegrillar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Altperlach" under bilden.
- Grill: För ändamålet behövs en gasgrill med roterande spett (läs mer > Om utegrillar).
- Tillbehör: Förbered tillbehör enligt egen smak. I filmen serveras läggen med Bretzel (tysk brödkringla), skivad rättika och rädisor.
- Koka: Lägg läggen i en gryta. Fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt kryddorna. Låt sjuda i cirka 1 timme. Ta ur och låt svalna något. Torka av.
- Krydda: Krydda enligt egen smak. Ringa salt om rimmat kött. I filmen används en blandning av kummin, salt, paprikapulver, vitlökspulver och lite mald svartpeppar.
- Snitta svålen flera gånger runt om. Stick upp läggen på grillspettet och montera på grillen (se film).
- Grilla: Tänd grillen på medelhög sidolåga. Stäng locket och grilla i 20 minuter. Pensla läggen med saltvatten och flera gånger senare. Efter ytterligare cirka 20 minuter, vid kärntemperatur runt 70°C, höjs gaslågan på hög. Fortsätt grilla tills fin hård knaprig yta bildats. Akta så att svålen inte svartbränns.
- Servera helst genast. Knaprig svål blir mjuk efter ett tag. Resten kan vila en halvtimme utan att täckas över.
Kockens kommentar
I filmen grillas färska spädgrisläggar, som saltas rikligt. Var försiktig med salt om rimmad lägg används. Grillas stora lägg ökas tillagningstiden med cirka en timme. För kolgrillad lägg se recept via länk nedan. I Tyskland benämns kokt fläsklägg "Eisbein" och stekt eller grillad för "Haxe". Läs mer > Så lagas fläsklägg.Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~50 gram (= +33%) och energimängden med ~130 Kcal (+44%) per portion. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka ~100 gram och energimängden ~165 Kcal per portion.
Alternativ
Fler recept inom Grillat fläskkött i bit
Liknande recept som Spettgrillad fläsklägg från spädgris
-
Competition Pork Butt, grillad fläskkarré på tävlingsproffsets vis
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade tjocka revbensspjäll på klotgrill
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade tunna revbensspjäll
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad pluma
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksida
Tid: 10 min (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad marinerad flintastek
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad grön- och rosépepparrullad fläskfilé
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Honungsglaserad rökgrillad skinka USA
Tid: 30 min (+ 4 tim 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinshaxen vom Grill, grillad fläsklägg
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spettgrillad fläsklägg från spädgris
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan