Perilla

Om örtbladkryddor

(ört, kryddörter, örtkryddor, örtbladkryddor = färsk späd växt som används som krydda, kökskrydda, kökskryddor)

Engelsk översättning herb, herbes, Oxford dictionary = a plant that is used in cooking to add flavour to food

Fransk översättning herbe, herbes, plante herbacée, Larousse = plante dont la tige molle et verte meurt chaque année

Italiensk översättning erba, erbas = pianta fresca diluita usata come spezia

Tysk översättning Kraut, Kräuter = frisch verdünnte Pflanze, die als Gewürz verwendet wird

Spansk översättning hierba, hierbas = planta fresca diluida utilizada como especia

Ört (fr. herbe) är enligt Svenska Akademien "en (mindre) växt vars stam inte är förvedad och som vissnar under torr­period eller vinter; ofta om så­dan växt med stark smak eller doft som an­vänds som krydda, medicin eller dylikt". Lite enklare uttryckt i franska Larousse "Växt vars mjuka, gröna stjälk dör varje år", medan engelska Camebridge Dictionary säger att det är "en planta som används i matlagning för att smaksätta mat". 

Örtkrydda, örtbladkrydda: Begreppet ört (herb, herba osv.) uppfattas i andra länder som regel på engelskt vis vara en färsk kryddig ört som smaksättare av mat, medan svensken i allmänhet har en diffusare uppfattning, mer som "något litet grönt i naturen". Så för att förtydliga i kulinariska sammanhäng används namn som örtkrydda, kryddört, kökskrydda med flera. Men örtkrydda är enlig Akademien "torkad del av ört" för "krydda" år per definition just detta. För kryddört och kökskrydda finns ingen förklaring. Så länge som ört inte är ett tydligt uppfattat kulinariskt begrepp väljer Kunskapskokboken att tala om det lite motsägelsefulla "örtbladkryddor" som namn på färska örter med smak.

Krukodlade örter: I handeln kan man köpa örtbladkryddor färska i små krukor. De är snabbodlade och har begränsad hållbarhet, men kan som regel omplanteras för att ges ett längre liv (se > Odla bladkryddor). Ställ krukorna ljust, men helst på sval plats. Späda krukörter vattnas "på fat", de vedartade örterna vattnas i krukan.


SÅ ANVÄNDS ÖRTBLADKRYDDOR

Örtbladkryddor används som smaksättare och dekoration av mat. Färska och torkade kan ersätta varandra som smaksättare, men de torkade har generellt starkare smak än om färsk. Späda bladkryddor som basilika, citronmeliss, dill, koriander och persilja anses bäst färsk i maten. Andra mer kraftfulla (vedartade) som mejram, rosmarin, salvia och timjan anses lika goda eller bättre som torkad krydda. Läs mer > se respektive krydda.

Omvandling: Beräkna i volym 1:3, dvs att 1 tesked torkad motsvarar 3 teskedar färskhackad krydda.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

 

Läs mer

Odla bladkryddor

Recept med Om örtbladkryddor

Det finns 86 recept med Om örtbladkryddor