Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Spagetti med köttfärssås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 134
Kcal / portion: 805
GBR (GI) / port: 24
Recept: 3220 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Spagetti 500.0 gram 55%
Köttfärs, helst nötfärs 600.0 gram 34%
Gul lök 1.0 styck 2%
Krossade tomater 400.0 gram 3%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Chilipulver 0.5 tsk 0%
Tillbehör:
Parmesan 50.0 gram 6%
Kockskolan:
Om pasta > Äts ej
Om spagetti > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Koka pasta enligt anvisning på paketet.
- Skala och finhacka lök, vitlök (alt. pressa). Fräs löken mjuk i matfett i cirka 5 minuter på medellåg värme utan att bränna den.
- Höj till medelhög värme, tillsätt köttfärs och bryn den lätt under omröring i 5 minuter. Smula sönder färsen med en trägaffel.
- Tillsätt övriga ingredienser. Småkoka i 10 minuter. Rör om då och då.
- Lägg upp pastan och häll på såsen. Skiva eller riv färsk parmesan över. Peppra, helst med pepparkvarn. Garnera med kryddgrönt.
Kockens kommentar
Spagetti med köttfärssås är en av de populäraste svenska maträtterna sedan mitten av 1900-talet. Förebilden är den klassiska italienska Tagliatelle alla Bolognese (som i Bologna).
Alternativ
Fler recept inom Pasta med kött
Liknande recept som Spagetti med köttfärssås
-
Spagetti med köttfärssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spagetti alla Bolognese - spagetti med köttfärssås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sagitta, Kockskolan
-
Pasta carbonara på svenskt vis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spaghetti Papalina (Fettucini Papalina)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Pasta med köttfärssås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spaghetti med kycklingfrikassé
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Tagliatelle alla Bolognese - klassisk pasta med köttfärssås från Bologne
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Marsala mafaldine, pasta i marsalasås
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pennette Rigate med sparris och ricotta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani