Spagetti alla Bolognese - spagetti med köttfärssås

Foto: Buonissimo

Spagetti alla Bolognese - spagetti med köttfärssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Bandpasta el. spagetti

400.0 

gram

Nötfärs

400.0 

gram

Olivolja

1.0 

msk

Gul lök

1.0 

st stor

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Stjälkselleri

1.0 

stjälk

Morot

1.0 

styck

Lagerblad

2.0 

blad

Timjan

3.0 

kvistar

Rött vin

3.5 

dl

Krossade tomater

800.0 

gram

el. tomatpuré konserv

 

 

Köttbuljong avfettad

 

 

el. oxfond konc. + vatten

 

 

Salt och svartpeppar

 

 

 

Garnering:

 

Persilja finhackad

 

 

Parmesan

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pastasåser >

 

 

Om tomatsåser >

 

 

Om spagetti >

 

 

Om pasta >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Campolieti Ripasso

Kryddigt rött vin
Pris: 95 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 733

GBR (GI) / port: 13

Recept: 2932 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 3%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 687 gram)

Ingredienser

Visa:

Bandpasta el. spagetti 400.0 gram 51%

Nötfärs 400.0 gram 25%

Olivolja 1.0 msk 4%

Gul lök 1.0 st stor 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%

Morot 1.0 styck 1%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Timjan 3.0 kvistar 0%

Rött vin 3.5 dl 9%

Krossade tomater 800.0 gram 6%

el. tomatpuré konserv 0%

Köttbuljong avfettad 0%

el. oxfond konc. + vatten %

Salt och svartpeppar 0%

 

Garnering:

Persilja finhackad 0%

Parmesan 0%

 

Kockskolan:

Om pastasåser > Äts ej

Om tomatsåser > Äts ej

Om spagetti > Äts ej

Om pasta > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Skala och finhacka lök. Finhacka selleri och morot.
  2. Sås: Hetta upp olivolja i en stor stekpanna med höga kanter på hög värme. Finfördela och rör om färsen med ballongvisp eller trägaffel och stek den tills allt kött mörknat. Sänk värmen.
  3. Tillsätt alla övriga ingredienser. Tillsätt buljong (tärning/fond+vatten) så att såsen får ganska simmig konsistens. Önskas pastan på svenskt vis ovanpå pastan bör slutresultatet vara trögt flytande. Italienarna blandar pastan med såsen som då skall vara lös.
  4. Koka upp och låt småkoka i minst 45 minuter. Rör om då och då. Smaka av med svartpeppar och salt.
  5. Pasta: Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Var försiktig med salt, då såsen kan vara ganska salt. Lägg i spagettin och koka den al dente ("med tuggmotstånd").
  6. Lägg upp pastan och häll över såsen, eller blanda pastan med såsen. Garnera med skivad eller riven parmesan och lite persilja. 

Kockens kommentar

Bolognese (en sås från Bologna, i Italien kallad ragu Bolognese) är sannolikt den mest populära såsen till pasta som finns. Antal varianter är stort, nästan varje italiensk mormor har sitt eget recept. Klassiska ingredienser är köttfärs av olika slag, morot, selleri, lök, tomatpasta och rött vin. I Italien används såsen främst till tagliatelle och lasagne, medan Spagetti Bolognese är vanligast i andra länder som Sverige. Se film om tillagning Spagetti Bolognese, klicka på > Om spagetti.

Fler recept inom Pasta med kött

Liknande recept som Spagetti alla Bolognese - spagetti med köttfärssås