Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis

Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Spagetti

500.0 

gram

Stekfläsk som knapersteks}

200.0 

gram

el. bacon

 

 

Matolja

0.5 

msk

Äggula

4.0 

styck

Vispgrädde

1.0 

dl

Pecorino ost 31%

100.0 

gram

Svartpeppar nymald

 

 

 

Tillval:

 

Persilja

0.5 

knippe

 

Kockskolan:

 

Om pasta >

 

 

Om spagetti >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 787

GBR (GI) / port: 32

Recept: 3148 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 9%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 445 gram)

Ingredienser

Visa:

Spagetti 500.0 gram 57%

Stekfläsk som knapersteks} 200.0 gram 11%

el. bacon 0%

Matolja 0.5 msk 2%

Äggula 4.0 styck 6%

Vispgrädde 1.0 dl 11%

Pecorino ost 31% 100.0 gram 12%

Svartpeppar nymald 0%

 

Tillval:

Persilja 0.5 knippe 0%

 

Kockskolan:

Om pasta > Äts ej

Om spagetti > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Börja med att koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Var försiktig med salt, tänk på att fläsk och ost är salt.
  2. Finriv pecorino eller annan hårdost. Hacka persilja om detta önskas.
  3. Vispa ägg med grädde i en bunke, så där lagom inte för mycket, det är inte en sockerkaka vi ska ha. Tillsätt merparten av rivosten.
  4. Skär fläsk i små bitar och stek det med lite olja så att det får färg.
  5. Vid det här laget kokar vattnet. Så lägg i pastan. Låt den stormkoka tills den är "al dente".

Nu kommer det viktigaste! Från och med nu ska allt gå jättesnabbt. Se till att fläsket i pannan är riktigt varmt. Säg till gästerna att sätta sig.

  1. Lyft över den kokheta pastan med en stektång till pannan (skippa durkslag). Rör om med fläsket ordentligt, tillsätt lite kokspad. Tillsätt hackad persilja om sådan önskas.
  2. Tillsätt äggvispet och rör om snabbt som tusan. Rör, rör, rör tills ägget koagulerar och fastnar på den varma pastan.  
  3. Garnera med resten av osten och toppa med svartpeppar. Servera genast.

Kockens kommentar

Carbonara = kolarhustru, det vill säga hustrun till den som levererade eldningskol. Innebörden är "en enkel och billig måltid". Läs mer > Om spagetti. Läs också > Om pasta. Sagitta (kocken) är en "svenska flicka" som kärade ner sig i en romare och som numera är "skådespelarhustru" i Rom.

Somliga hävdar att endast äggulor används i originalet, men det är tveksamt om den fattiga kolarhustrun offrade äggvitan. Att använda hela ägget ger för övrigt lagom konsistens. Enbart äggulor fäster bättre på pastan och ger extra smak, men kan tillsammans med riven ost bli för torr. Späd i så fall med lite kokspad. Kokspad kan också användas i den färdiga pastan om den är för torr.

Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Pasta carbonara på svenskt vis

Spagetti Papalina

Fler recept inom Pasta med kött

Liknande recept som Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis