
Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 787

GBR (GI) / port: 32
Recept: 3148 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 9%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Spagetti 500.0 gram 57%
Stekfläsk som knapersteks} 200.0 gram 11%
el. bacon 0%
Matolja 0.5 msk 2%
Äggula 4.0 styck 6%
Vispgrädde 1.0 dl 11%
Pecorino ost 31% 100.0 gram 12%
Tillval:
Persilja 0.5 knippe 0%
Kockskolan:
Om pasta > Äts ej
Om spagetti > Äts ej
Kock: Sagitta, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Börja med att koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Var försiktig med salt, tänk på att fläsk och ost är salt.
- Finriv pecorino eller annan hårdost. Hacka persilja om detta önskas.
- Vispa ägg med grädde i en bunke, så där lagom inte för mycket, det är inte en sockerkaka vi ska ha. Tillsätt merparten av rivosten.
- Skär fläsk i små bitar och stek det med lite olja så att det får färg.
- Vid det här laget kokar vattnet. Så lägg i pastan. Låt den stormkoka tills den är "al dente".
Nu kommer det viktigaste! Från och med nu ska allt gå jättesnabbt. Se till att fläsket i pannan är riktigt varmt. Säg till gästerna att sätta sig.
- Lyft över den kokheta pastan med en stektång till pannan (skippa durkslag). Rör om med fläsket ordentligt, tillsätt lite kokspad. Tillsätt hackad persilja om sådan önskas.
- Tillsätt äggvispet och rör om snabbt som tusan. Rör, rör, rör tills ägget koagulerar och fastnar på den varma pastan.
- Garnera med resten av osten och toppa med svartpeppar. Servera genast.
Kockens kommentar
Carbonara = kolarhustru, det vill säga hustrun till den som levererade eldningskol. Innebörden är "en enkel och billig måltid". Läs mer > Om spagetti. Läs också > Om pasta. Sagitta (kocken) är en "svenska flicka" som kärade ner sig i en romare och som numera är "skådespelarhustru" i Rom.Somliga hävdar att endast äggulor används i originalet, men det är tveksamt om den fattiga kolarhustrun offrade äggvitan. Att använda hela ägget ger för övrigt lagom konsistens. Enbart äggulor fäster bättre på pastan och ger extra smak, men kan tillsammans med riven ost bli för torr. Späd i så fall med lite kokspad. Kokspad kan också användas i den färdiga pastan om den är för torr.
Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Pasta med kött
Liknande recept som Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis
-
Spagetti med köttfärssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spagetti alla Bolognese - spagetti med köttfärssås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sagitta, Kockskolan
-
Pasta carbonara på svenskt vis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spaghetti Papalina (Fettucini Papalina)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Pasta med köttfärssås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spaghetti med kycklingfrikassé
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Tagliatelle alla Bolognese - klassisk pasta med köttfärssås från Bologne
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Marsala mafaldine, pasta i marsalasås
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pennette Rigate med sparris och ricotta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani