Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Pumpasoppa
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 70
Kcal / portion: 385
GBR (GI) / port: 7
Recept: 1541 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 5%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pumpa fruktkött 1.5 kilo 25%
Gul lök 1.5 styck 5%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%
Timjan torkad 2.0 tsk 0%
Vatten 4.0 dl 0%
Grönsaksfond konc. 3.0 msk 8%
Vispgrädde 2.0 dl 47%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%
Matfett till stekning 2.0 msk 13%
Kockskolan:
Om pumpor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (55 min )
- Skala och grovhacka lök, finhacka vitlök. Dela pumpan i skarvarna och skär bort skal, trådar och kärnor. Skär i små bitar.
- Fräs löken i en stor kastrull på medellåg värme tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vitlök, timjan och pumpa. Fräs ytterligare ett par minuter. Rör om.
- Tillsätt vatten och fond. Låt sjuda på låg värme under lock i cirka 35 minuter.
- Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt grädde och tomatpuré. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt. Låt koka upp.
- Garnera med örtkrydda och svartpeppar.
Kockens kommentar
Soppan är vackert gulorange och mild i smaken. Kan ätas kall, men bör då vara tunnare och gärna kryddstarkare. Pumpa innehåller mycket vatten. Därför bör man begränsa vattenmängden vid tillagning och först senare späda till önskad konsistens.
Passar till
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Pumpasoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan