Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 707

GBR (GI) / port: 8
Recept: 4240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalkonbröst 1.0 kilo 25%
Smör normalsaltat 50.0 gram 9%
Sås:
Grädde 3.0 dl 25%
Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Tillbehör:
Potatis 1.2 kilo 19%
Brysselkål färsk 300.0 gram 2%
Vinbärsgelé 2.0 dl 15%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 180°C.
- Krydda kalkonen med timjan, rosmarin, salt och peppar. Lägg kalkon och smör i en ugnssäker form och sätt in i ugnen 30-50 minuter till kärntemperatur 70°C. Ta ut köttet och låt vila 10-20 minuter.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Ansa och koka brysselkål i 5-10 minuter.
- Sås: Häll grädde och fond i en kastrull. Koka upp. Smaka av med lite steksky, citronjuice, salt och peppar. Färga med några droppar matlagningssoja. Låt småkoka i cirka 5 minuter. För tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och låt koka i 3 minuter.
Kockens kommentar
Kalkon är en stor hönsfågel med stor viktvariation. Stektiden kan därför variera och stektermometer rekommenderas. Överstekt kalkon blir torr och tråkig.
Tips!
Fler recept inom Kalkon och struts
Liknande recept som Gratinerat kalkonbröst med citronsky
-
Hel kalkon i ugn - grundrecept
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonmiddag ā la Thanksgiving
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med kapris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonrulle med kycklingfärs
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat kalkonbröst med citronsky
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gobbles, gobbles - kalkonfrukost
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med yoghurtcole slaw och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonbröst med sötpotatis och lök
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonschnitzel med löksås
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransbiffar av kalkonfärs
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan