För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gratinerat kalkonbröst med citronsky

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Kalkonbröst

1.0 

kilo

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Timjan torkad

 

 

Rosmarin torkad

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Grädde

3.0 

dl

Kycklingfond konc.

2.0 

msk

el. steksky

 

 

Citron (juice+kött)

1.0 

styck

Matlagningssoja }

 

 

Matlagningsmjöl

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.2 

kilo

Brysselkål färsk

300.0 

gram

Vinbärsgelé

2.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Mezzacorona Marzemino

Mjukt rött vin
Pris: 66 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 707

GBR (GI) / port: 8

Recept: 4240 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 462 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalkonbröst 1.0 kilo 25%

Smör normalsaltat 50.0 gram 9%

Timjan torkad 0%

Rosmarin torkad 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Grädde 3.0 dl 25%

Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%

el. steksky %

Citron (juice+kött) 1.0 styck 1%

Matlagningssoja } %

Matlagningsmjöl 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.2 kilo 19%

Brysselkål färsk 300.0 gram 2%

Vinbärsgelé 2.0 dl 17%

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 180°C. 
  2. Krydda kalkonen med timjan, rosmarin, salt och peppar. Lägg kalkon och smör i en ugnssäker form och sätt in i ugnen 30-50 minuter till kärntemperatur 70°C. Ta ut köttet och låt vila 10-20 minuter.
  3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  4. Ansa och koka brysselkål i 5-10 minuter.
  5. Sås: Häll grädde och fond i en kastrull. Koka upp. Smaka av med lite steksky, citronjuice, salt och peppar. Färga med några droppar matlagningssoja. Låt småkoka i cirka 5 minuter. För tjockare sås, tillsätt lite matlagnings­mjöl och låt koka i 3 minuter.

Kockens kommentar

Kalkon är en stor hönsfågel med stor viktvariation. Stektiden kan därför variera och stektermometer rekommenderas. Överstekt kalkon blir torr och tråkig.

Tips!

Tips kalkonrester

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kalkon och struts

Liknande recept som Gratinerat kalkonbröst med citronsky