Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 815

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4888 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalkon hel med skinn 3.0 kilo 50%
Fyllning (stuffing):
Champinjoner färska 15.0 styck Äts ej
Bacon 350.0 gram Äts ej
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Ägg 2.0 styck Äts ej
Äggula 2.0 styck Äts ej
Ströbröd 2.0 dl Äts ej
Timjan färsk 1.0 kvist Äts ej
Salvia färsk 1.0 kvist Äts ej
Sås:
Portvin 3.0 msk 1%
Steksky (+ev vatten) 1.0 dl 1%
Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%
Vispgrädde 1.0 dl 7%
Sötpotatismos:
Sötpotatis 3.0 styck 12%
Potatis 4.0 styck 5%
Vispgrädde 1.5 dl 11%
Tillbehör:
Brysselkål färsk 200.0 gram 1%
Tranbärssylt 2.0 dl 7%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Stuffing: Skala och hacka lök. Hacka kryddor, champinjoner och bacon smått.
- Stek bacon och lök på medelhög värme tills det börjar ta färg. Blanda med övriga ingredienser. Fyll kalkonen med "stuffing". Laga gärna extra "stuffing" separat, som tillbehör till maten. Stuffingen i kalkonen brukar inte ätas.
- Kalkon: Laga kalkon enligt grundrecept Hel kalkon i ugn. Tidsåtgång 3-4 timmar.
- Sås: Lägg inälvor från kalkonen i en ugnsfast form. Ställ in i ugn i 1 timme.
- Ta ut inälvorna och lägg i en kastrull. Tillsätt lite sky från kalkonen, portvin, kycklingfond och ev. lite vatten och låt koka ner till halva mängden. Tag ur och släng inälvorna. Tillsätt grädde och koka lite till. Smaka av med salt och peppar.
- Sötpotatismos: Skala och dela sötpotatis och potatis i mindre bitar (potatisen i hälften så stora bitar som sötpotatisen). Koka dem mjuka (cirka 15 minuter). Häll av vattnet och mosa med grädde, lite smör, salt och peppar. Håll varmt.
- Brysselkål: Koka kålen i 5-8 minuter (al dente). Servera gärna med lite smält smör.
- Lägg upp allt på olika fat och låt var och en vid middagsbordet skära sig en bit av kalkonen och ta för sig av tillbehör.
Kockens kommentar
Thanksgiving Day (tacksägelsedagen) är en helgdag i USA och Canada alltsedan 1621, då pilgrimerna i Plymouth höll en tacksägelsefest för att fira den första skörden i det nya landet. Traditionellt äter man kalkon denna dag. Äts rätten med stuffing som tillbehör ökar kalorimängden med 33% till ca 1100 Kcal per portion.
Thanksgivenmiddag
Fler recept inom Kalkon och struts
Liknande recept som Kalkonmiddag ā la Thanksgiving
-
Hel kalkon i ugn - grundrecept
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonmiddag ā la Thanksgiving
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med kapris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonrulle med kycklingfärs
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat kalkonbröst med citronsky
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gobbles, gobbles - kalkonfrukost
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med yoghurtcole slaw och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonbröst med sötpotatis och lök
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonschnitzel med löksås
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransbiffar av kalkonfärs
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan