För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Scott Rea, porchetta

Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Fläsksida med svål

1.5 

kilo

 

Kryddor:

 

Timjan

 

 

Rosmarin

 

 

Salvia färsk

 

 

Vitlök

 

 

Fänkålsfrön mald

 

 

Citronskal rivet

 

 

Salt och svartpeppar

 

 

Bindgarn

 

 

 

Kockskolan:

 

Om porchetta >

 

 

Så lagas fläsksida >

 

 

Så knapersteks svål >

 

 

Så ugnslagas steken >

 

 

Om näring fläsksvål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 447

Kcal / portion: 502

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4020 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 29%

Fett: 37%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 112 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsksida med svål 1.5 kilo 100%

 

Kryddor:

Timjan 0%

Rosmarin 0%

Salvia färsk 0%

Vitlök 0%

Fänkålsfrön mald 0%

Citronskal rivet 0%

Salt och svartpeppar 0%

Bindgarn %

 

Kockskolan:

Om porchetta > Äts ej

Så lagas fläsksida > Äts ej

Så knapersteks svål > Äts ej

Så ugnslagas steken > Äts ej

Om näring fläsksvål > Äts ej

Tillagning (30 min + 4 tim )

Se film, klicka på "Scott Rea" under bilden.

  1. Kryddor: Riv citronskal, finhacka eller pressa vitlök och finhacka bladkryddor enligt receptet eller enligt egen smak.
  2. Kött: Köttet skall vara urbenat. Vanligtvis används rimmad fläsksida, men färsk går också bra. Snitta svålen lite här och där eller i rutmönster. Skär upp köttet mellan kött och fettkappa med svål. Skär inte ända ut, den blir lättare att rulla om bitarna hänger ihop.
  3. Värm upp ugnen till 230°C.
  4. Porchetta: Lägg ut biten i sin hela längd och krydda rikligt. Rulla ihop steken med början från köttänden. Bind ihop. Torka av ytan och salta väl.
  5. Ugn: Lägg steken på galler över ugnsplåt, eller i form på några lök- eller morotsskivor som distans för bättre runtomvärme. Häll vatten på plåten eller i formen, vilket ger knaprigare svål (läs mer > Så knapersteks svål). Fyll på när det ångat bort. Sätt in i ugn i 20-30 minuter. Sänk värmen till 175°C och låt stå i cirka 3,5 timmar. Kärntemperatur 75°C+.
  6. Låt vila 10-30 minuter innan steken skärs upp.

Kockens kommentar

Porchetta är maträtt av pancetta, det vill säga rimmad urbenad fläsksida med svål. Enligt originalet hel sida inklusive ryggpartiet, vilket är ett större köttstycke än den fläsksida som normalt säljs i svenska butiker. I detta recept används "svensk" urbenad och rakskuren sådan. I recept > Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksida, används hel stor fläsksida (se dito). I svenska porchettarecept används också benfri fläskkarré. 

Alternativ

Grillad porchetta, klassisk italiensk fläsksida

Knaperstekt fläsksida

Juleribbe

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fläskstek, karréstek

Liknande recept som Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida