Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 447

Kcal / portion: 502

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4020 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 29%
Fett: 37%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fläsksida med svål 1.5 kilo 100%
Kryddor:
Timjan 0%
Rosmarin 0%
Salvia färsk 0%
Vitlök 0%
Bindgarn %
Kockskolan:
Om porchetta > Äts ej
Så lagas fläsksida > Äts ej
Så knapersteks svål > Äts ej
Så ugnslagas steken > Äts ej
Om näring fläsksvål > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Scott Rea" under bilden.
- Kryddor: Riv citronskal, finhacka eller pressa vitlök och finhacka bladkryddor enligt receptet eller enligt egen smak.
- Kött: Köttet skall vara urbenat. Vanligtvis används rimmad fläsksida, men färsk går också bra. Snitta svålen lite här och där eller i rutmönster. Skär upp köttet mellan kött och fettkappa med svål. Skär inte ända ut, den blir lättare att rulla om bitarna hänger ihop.
- Värm upp ugnen till 230°C.
- Porchetta: Lägg ut biten i sin hela längd och krydda rikligt. Rulla ihop steken med början från köttänden. Bind ihop. Torka av ytan och salta väl.
- Ugn: Lägg steken på galler över ugnsplåt, eller i form på några lök- eller morotsskivor som distans för bättre runtomvärme. Häll vatten på plåten eller i formen, vilket ger knaprigare svål (läs mer > Så knapersteks svål). Fyll på när det ångat bort. Sätt in i ugn i 20-30 minuter. Sänk värmen till 175°C och låt stå i cirka 3,5 timmar. Kärntemperatur 75°C+.
- Låt vila 10-30 minuter innan steken skärs upp.
Kockens kommentar
Porchetta är maträtt av pancetta, det vill säga rimmad urbenad fläsksida med svål. Enligt originalet hel sida inklusive ryggpartiet, vilket är ett större köttstycke än den fläsksida som normalt säljs i svenska butiker. I detta recept används "svensk" urbenad och rakskuren sådan. I recept > Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksida, används hel stor fläsksida (se dito). I svenska porchettarecept används också benfri fläskkarré.Alternativ
Fler recept inom Fläskstek, karréstek
Liknande recept som Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kotlettrad med senap och äppelsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskbog med knaperstekt svål
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan