Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 447

Kcal / portion: 804

GBR (GI) / port: 0
Recept: 16080 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 29%
Fett: 37%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fläsksida med svål 6.0 kilo 100%
Kryddor:
Timjan 0%
Salvia färsk 0%
Vitlök 0%
Bindgarn %
Kockskolan:
Om porchetta > Äts ej
Späcknål > Äts ej
Så grillas kött > Äts ej
Om grillning, halstring > Äts ej
Om utegrillar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Pintmaster" under bilden.
- Styckdel: Klassik porchetta är ett stort köttstycke från rygg till buk (se filmen). Vikt 5-7 kilo, ibland mer om ytterfilén medföljer. Ofta används dock mindre bitar 3-4 kilo. En "svensk" fläskfilé på 1,5-3 kilo kan också användas (se kommentar).
- Förbered: Skär bort revben om inte butiken gjort detta. Skär bort svålen så tunt som möjligt utan att skada och lägg åt sidan. Vänd på steken. Skär upp köttet i de tjockare ändarna utan att skära av och vik ut det så att biten blir så lång som möjligt.
- Porchetta: Finhacka rikligt med kryddor enligt receptet eller enligt egen smak. Krydda köttet och rulla ihop hårt still en stor rulle. Bred ut svålen, lägg på köttet och rulla in köttet. Stick in en steknål eller tandpetare så att den håller ihop. Sy ihop svålen med en späcknål och tråd. Har man inte detta gör man små hål med en knivspets eller dylikt. Slå också några varv med bindgarn runt och tvärs steken. Picka svålen runt om med vass knivspets. Se alternativ i kommentaren.
- Grill: För ändamålet behövs en utegrill med lock och termometer. Helst också ett roterande spett. Reglera värmen till 150°C. Läs mer > Om grillning, halstring.
- Grilla: Har man en roterande grillspett till grillen använder man detta och sätter ett droppfat under i grillen. I annat fall vänder man på steken en gång i halvtimmen. Låt steka i cirka 3 timmar. Öppna och torka av ytan för att minska risken att fettet börjar brinna. Fortsätt grilla tills skinnet börjar poppa upp och bli knaprigt. Det tar upp till en timme. Ta ut och låt vila i 15-30 minuter. Köttet skall ha nått en kärntemperatur på 75°C+.
Kockens kommentar
Porchetta är maträtt av pancetta, det vill säga rimmad, urbenad och rakskuren fläsksida med svål, från rygg till buk. Alltså ett större stycke kött (5-7 kilo, ibland mer) än den fläsksida som vanligtvis säljs i Sverige. Man kan ugnssteka köttet och använda "svensk" urbenad fläsksida vilket är mer hanterbart. Se recept > Liten porchetta.Alternativ kryddning: Salt, peppar och salsa verde (se recept via länk nedan).
Enklare alternativ med filé: Skär bort fettkappan över ytterfilén. Krydda köttet, rulla och bind ihop. Snitta svålen i ett rutmönster.
Alternativ
Fler recept inom Grillat fläskkött i bit
Liknande recept som Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksida
-
Competition Pork Butt, grillad fläskkarré på tävlingsproffsets vis
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade tjocka revbensspjäll på klotgrill
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade tunna revbensspjäll
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad pluma
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksida
Tid: 10 min (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad marinerad flintastek
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad grön- och rosépepparrullad fläskfilé
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Honungsglaserad rökgrillad skinka USA
Tid: 30 min (+ 4 tim 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinshaxen vom Grill, grillad fläsklägg
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spettgrillad fläsklägg från spädgris
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan