Curry och sesamgrillad lax

Foto: Fabian Björnstjerna, Norsk Fisk ¤

Curry och sesamgrillad lax

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Laxfilé med skinn

1.0 

kilo

Sichuanpeppar

1.0 

tsk

Salt

2.0 

msk

Strösocker

1.0 

msk

 

Curryblandning:

 

 

 

Farinsocker

1.0 

msk

Gurkmeja mald

1.0 

tsk

Curry ¤

2.0 

msk

Koriander färskhackad

1.0 

msk

Ingefära färsk

40.0 

gram

Citrongräs

1.0 

styck

Sesamfrön svarta

1.0 

msk

 

Sås:

 

 

 

Mango

1.0 

styck

Plommontomater

4.0 

styck

Gurka

1.0 

styck

Koriander färsk

0.5 

kruka

Chilifrukt grön

0.5 

styck

Lime färskpressad

2.0 

styck

Olivolja

1.0 

dl

Vatten

0.5 

dl

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 511

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3065 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 11%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 327 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 1.0 kilo 59%

Sichuanpeppar 1.0 tsk 0%

Salt 2.0 msk 0%

Strösocker 1.0 msk 2%

 

Curryblandning: 

Farinsocker 1.0 msk 1%

Gurkmeja mald 1.0 tsk 0%

Curry ¤ 2.0 msk 1%

Koriander färskhackad 1.0 msk 0%

Ingefära färsk 40.0 gram 1%

Citrongräs 1.0 styck 0%

Sesamfrön svarta 1.0 msk 2%

 

Sås: 

Mango 1.0 styck 5%

Plommontomater 4.0 styck 1%

Gurka 1.0 styck 2%

Koriander färsk 0.5 kruka 0%

Chilifrukt grön 0.5 styck 0%

Lime färskpressad 2.0 styck 1%

Olivolja 1.0 dl 25%

Vatten 0.5 dl 0%

Salt 0%

Skapat av: Norsk Fisk

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Dela lax i två lika delar. Mixa samman peppar, salt och socker. Gnid in laxen med blandningen, cirka 1 timme innan grillning.
  2. Mal koriander och ingefära. Riv citrongrässtjälk fint. Blanda därefter dessa tillsammans med farinsocker, gurkmeja, curry och sesamfrön för att få till curryblandningen.
  3. Torka laxen torr. Gnid in med curryblandningen. Grilla ca 2 minuter på köttsidan, vänd laxen och grilla klart på skinnsidan. (Det gör inte så mycket om laxskinnet blir lite bränt, det är inget man behöver äta upp.)
  4. Skala och kärna ur gurka och mango. Dela gurka, mango och plommontomater i bitar. Finhacka chili och koriander. Pressa lime.
  5. Blanda de delade bitarna med koriandern, chilin, limen, olivolja och vatten. Smaka av med salt.

Kockens kommentar

Det är ingen konst att grilla lax. Prova den här kryddiga norska laxen nästa gång du tänder grillen.

Fler recept inom Grillad och rökt fisk

Liknande recept som Curry och sesamgrillad lax