 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Citrongräs
(citrongräs, citronella = gräsart med citronsmak)
Latin: Cymbopogon citratus
                 lemon grass, oil grass, citronella = grass herb with lemon flavor
                lemon grass, oil grass, citronella = grass herb with lemon flavor
              
                 verveine des Indes = herbe à saveur de citron
                verveine des Indes = herbe à saveur de citron
              
                 cimbopogone = erba erbacee al gusto di limone
                cimbopogone = erba erbacee al gusto di limone
              
                 Zitronengras, Citronella = Grassorte mit Zitronengeschmack
                Zitronengras, Citronella = Grassorte mit Zitronengeschmack
              
                 hierba limón, zacate de limón, citronella = hierba de hierba con sabor a limón
                hierba limón, zacate de limón, citronella = hierba de hierba con sabor a limón
              
Citrongräs är en gräsart med citronsmak. Det är en upp till 2 meter hög "tuvad" växt med styva blad. Arten hör hemma i tropiskt klimat, med ursprung från södra Indien och Sri Lanka. Härifrån har citrongräset spridits till Afrika och senare till Amerika. Citrongräs säljs som färska stjälkar, torkad, eller som pulver.
- Vikt: En stjälk i butik väger 10-20 gram.
- Smak: Parfymerad arom och citronskalssmak av ämnet citral som sitter väl inkapslat i stjälken. För att frigöra smakämnena måste man banka, mortla eller finhacka gräset.
- Alternativ vara: Citrongräs kan ersättas med citronmeliss eller citronskal.
- Försäljning/säsong: Året om, men förekommer sparsamt i butiker. Importeras till Sverige från Thailand.
- Förvaras bäst i papperspåse i kylskåp. Hållbar några veckor. Den kan frysas i bitar.
Hälsa: Liksom för de flesta andra kryddor tillskrivs citrongräs undergörande egenskaper. Örten anses ha lugnande och blodtrykssänkande verkan, antioxidanta och antiinflamatoriska egenskaper m.m. Citrongräshack används till örtte och anses bra mot magbesvär. Vetenskapliga belägg saknas.
Odla: Att odla citrongräs i Sverige är relativt meningslöst. Växten klarar inte vårt vinterklimat och den hinner inte bli tillräckligt stor första året för att ge skörd. Man kan odla den i kruka men då måste man vara beredd på en stor planta,  över meter hög som tas in på vintern. Läs mer > Odla citrongräs. 
SÅ ANVÄNDS CITRONGRÄS
Ansa: Som krydda används den nedre köttigare delen. Torr och hård nederkant och torra ytterblad avlägsnas, men kan hackas och användas till örtte. Torkat citrongräs blötlägges. För att frigöra smakämnena måste man banka, mortla eller finhacka gräset.
Citrongräs ger frisk smak åt sallader, soppor,  grytor och fiskrätter. Som ensam krydda upplevs den lite platt och parfyrmerad, den mår bra att balanseras med lite eldiga kryddor. Finhackad användas gräsarten i wok och marinader. Man kan låta bankade stjälkar koka med en kortare stund i soppor och grytor, men tas sedan bort före servering. Smakämnet citral är känslig för ljus, luft och långvarig upphettning. Gräset bör sjudas/kokas i högst 10 minuter.
Läs mer
Recept med Citrongräs
Det finns 27 recept med Citrongräs
- 
                
                    Indisk kyckling tandori style (GI-recept)Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppaTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel 
- 
                
                    Curry och sesamgrillad laxTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Hot pot med hälleflundraTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    LimekycklingTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Asiatisk kycklingwokSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Het thaibuljong med risnudlarTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)Tid: 18 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Tataki tuna - halstrad tonfisk (förrätt)Tid: 12 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Tomat- och citronmarinad till kött eller fiskTid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara