Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Jätteräkor, tigerräkor råa

12.0 

styck

Schalottenlök

1.0 

styck

Olivolja

 

 

 

Sås:

 

Thailändsk fisksås }

1.5 

dl

Ingefära

 

 

Citrongräs

 

 

el. citronjuice

 

 

 

Tigerräkor ett miljöhot >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château Coucheroy

Torrt smakrikt vitt vin
Pris: 119 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 116

GBR (GI) / port: 0

Recept: 465 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 0%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 154 gram)

Ingredienser

Visa:

Jätteräkor, tigerräkor råa 12.0 styck 80%

Schalottenlök 1.0 styck 4%

Olivolja 0%

 

Sås:

Thailändsk fisksås } 1.5 dl 15%

Ingefära 0%

Citrongräs 0%

el. citronjuice %

 

Tigerräkor ett miljöhot > %

 

Tillagning (18 min )

  1. Skala räkorna. Skär ett snitt på stjärtens ovansida och ta bort tarmen. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken mjuk (får ej brännas) i lite olja på medelvärme i panna ca 5 minuter.
  3. Koka upp vatten till ångkokning. Ångkoka räkorna i 2-5 minuter beroende på storlek, de är klara när de fått en rosa/vit färg.
  4. Lägg räkor i en skål, häll på fisksåsen. Tillsätt löken och riv/strö ingefära och citrongräs över. Servera.

Kockens kommentar

Har man inte en ångkokare kan man koka i en eldfast form i ett vattenbad i en kastrull med lock. Ställ något under formen, så att den inte nuddar vattnet. Asiatiska ånkokare (steamers), gjorda i bambu, är billiga och utmärkta för ändamålet. De placeras ovanpå en kastrull.

Fler recept inom Förrätt med räkor, kräftor

Liknande recept som Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)