Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 76
 
    
                Kcal / portion: 116
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 465 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 0%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 12.0 styck 80%
Schalottenlök 1.0 styck 4%
Olivolja 0%
Sås:
Thailändsk fisksås } 1.5 dl 15%
Ingefära 0%
Citrongräs 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (18 min )
- Skala räkorna. Skär ett snitt på stjärtens ovansida och ta bort tarmen. Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken mjuk (får ej brännas) i lite olja på medelvärme i panna ca 5 minuter.
- Koka upp vatten till ångkokning. Ångkoka räkorna i 2-5 minuter beroende på storlek, de är klara när de fått en rosa/vit färg.
- Lägg räkor i en skål, häll på fisksåsen. Tillsätt löken och riv/strö ingefära och citrongräs över. Servera.
Kockens kommentar
Har man inte en ångkokare kan man koka i en eldfast form i ett vattenbad i en kastrull med lock. Ställ något under formen, så att den inte nuddar vattnet. Asiatiska ånkokare (steamers), gjorda i bambu, är billiga och utmärkta för ändamålet. De placeras ovanpå en kastrull.
Fler recept inom Förrätt med räkor, kräftor
Liknande recept som Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)
- 
                
                    Klassisk räkcocktail (förrätt)Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli 
- 
                
                    Räksmörgås på rågkaka (förrätt)Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Räkfyllda avokados (förrätt)Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Avokadosallad med havskräftor (förrätt)Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Havskräftfyllda avokados (förrätt)Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)Tid: 18 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Jätteräkor med chili och ingefära (förrätt)Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Firecracker prawns, friterade jätteräkor i filodeg med sötsur sås ¤Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tigeraperitif (förrätt)Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Halstrade jätteräkor (förrätt)Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                               
                               
                              