Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 252

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1559 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 21%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 12.0 styck 24%
Timjan finhackad 1.0 msk 0%
Olivolja 0.5 dl 24%
Sås:
Olivolja 1.0 dl 48%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Timjan finhackad 1.0 msk 0%
Rosmarin färskhackad 1.0 msk 0%
Anissprit 1.0 msk 2%
Limejuice 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Rucolasallat 0%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Grillpanna > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 24 tim )
- Såsen: Bör lagas dagen före, för rätt smak. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den mjuk i olja på medelvärme i en stekpanna cirka 5 minuter.
- Lägg vitlök, timjan, rosmarin, anissprit, limejuice i matberedare och mixa till jämn sås. Tillsätt olivolja och kör 2 minuter till. Salta och peppra. Värm såsen före servering.
- Skala räkorna. Vänd dem i olja och timjan.
- Halstra: Hetta upp en grillpanna eller en stekpanna på högsta värme. Grilla räkorna i torr panna 1-2 minuter på vardera sidan, till de blir rödvita.
- Garnera med lite sallad. Servera.
Kockens kommentar
Undvik odlade tigerräkor från Sydostasien. Dessa odlas i dammar i mangroveträsken. Dammarna blir fort förorenade och hotar att förstöra miljön. Räkor är också förorenade med kemikalier etc. Köp i stället vildfångade.
Fler recept inom Förrätt med räkor, kräftor
Liknande recept som Halstrade jätteräkor (förrätt)
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkfyllda avokados (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Avokadosallad med havskräftor (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Havskräftfyllda avokados (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)
Tid: 18 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jätteräkor med chili och ingefära (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Firecracker prawns, friterade jätteräkor i filodeg med sötsur sås ¤
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigeraperitif (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor (förrätt)
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan