Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2154 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 1%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 16.0 styck 23%
Filodeg fryst 1.0 förp. 67%
Frityrolja till fritering Äts ej
Marinad:
Vitlök 2.0 klyftor Äts ej
Ingefära färskriven 0.5 tsk Äts ej
Sesamolja 0.5 tsk Äts ej
Sojasås 1.0 tsk Äts ej
Söt/sweet chilisås 1.0 tsk Äts ej
Majsstärkelse 1.0 tsk Äts ej
Tillbehör:
Sötsur sås 2.0 dl 9%
Lime färskpressad 2.0 styck 1%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Om chilisåser > Äts ej
Om sötsura såser > Äts ej
Om filodeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Tina filodeg, men se till att den är kall vid beredning och tillagning.
- Tillred sås. Klyfta lime. Skala räkorna, men behåll stjärtfenan.
- Marinera: Skala och pressa vitlök. Blanda marinadingredienserna och gnid in räkorna med detta. Låt marinera i 20 minuter. Torka av dem.
- Hetta upp frityrolja till 190°C. Läs mer > Så friterar man.
- Blanda lite stärkelsemjöl med lite vatten. Ta ut filodegen ur kylskåpet och skär ut tårtstora trianglar. Triangelbasen = räkans längd. Lägg räkan vid basen och rulla in den i degen. Pensla triangeltoppen med lite stärkelsevätska så att den klistrar fast.
- Fritera räkorna i cirka 3 minuter tills genomkokt och till fin gyllene skorpa. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera med sötsur sås och limeklyftor.
Kockens kommentar
Firecracker = smällare.Passar till
Fler recept inom Förrätt med räkor, kräftor
Liknande recept som Firecracker prawns, friterade jätteräkor i filodeg med sötsur sås ¤
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkfyllda avokados (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Avokadosallad med havskräftor (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Havskräftfyllda avokados (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)
Tid: 18 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jätteräkor med chili och ingefära (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Firecracker prawns, friterade jätteräkor i filodeg med sötsur sås ¤
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigeraperitif (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor (förrätt)
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan