Rucola

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rucola

(ruccola, senapskål, salladsrucola, vild rucola, mursenap, sandsenap)

Latin: Brassica eruca versicaria/sativa, Diplotaxis

Engelsk översättning rocket salad, roquette, arugula, rucola, wild rocket

Fransk översättning roquette

Italiensk översättning arugula, rucola

Tysk översättning Rucola

Spansk översättning rúcula, rúgola

Rucola (Eruca versicaria/sativa) som benämns senapskål i Sverige, är en sallat med italiensk härkomst. Romarna odlade den både för bladen och frönas skull. Den har långsmala ganska tunna rakt uppstående fingriga gröna blad. Blommorna är blekgula. Både blommor och blad är ätliga. Romarna använde fröna som smaksättare och för att pressa matolja. Rucola har odlats i Sverige sedan 1400-talet bl.a. som medicinalört. På grund av sitt rykte som afrodisiakum (kärleksdrivande) blev den bannlyst från klosterträdgårdarna.

  • Vikt i butik: Hackad 1 dl = 15 gram. Förpackning 100 gram.
  • Smak: Rucola har en nötig och tydligt kryddig smak påminnande om rädisa eller pepparrot.
  • Alternativ vara: Mizuna, mâche.
  • Försäljning/säsong: Som primörblad året om i butik.
  • Förvaras kallt i kylskåp, gärna i plastpåse.

Vild rucola (Diplotaxis) är ett annat närliggande släkte, i Sverige benämd mursenaper. Två arter finns vilda i Sverige och används förädlade som rucolasallat, nämligen mursenap (D. muralis) och sandsenap (D. tenuifolia).

Odla: Rucula odlas mest som primörblad. Se > Odla rucola. Som äldre får den lite för kraftfull smak. Rucula kan även groddas. Se > Grodda rucola.


SÅ ANVÄNDS RUCOLA

Späda primörblad, som är vanlig i handeln, kan användas som vanlig sallat. Blandad med andra sallatssorter ger en fin smakbrytning. Gärna med olivolja, som ger en italiensk touch. Används i italienska pastarätter, till stekt fisk och stekt kött.

Läs mer

Odla rucola

Grodda rucola

Recept med Rucola

Det finns 104 recept med Rucola