
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rucola
(ruccola, senapskål, salladsrucola, vild rucola, mursenap, sandsenap)
Latin: Brassica eruca versicaria/sativa, Diplotaxis
rocket salad, roquette, arugula, rucola, wild rocket
roquette
arugula, rucola
Rucola
rúcula, rúgola
Rucola (Eruca versicaria/sativa) som benämns senapskål i Sverige, är en sallat med italiensk härkomst. Romarna odlade den både för bladen och frönas skull. Den har långsmala ganska tunna rakt uppstående fingriga gröna blad. Blommorna är blekgula. Både blommor och blad är ätliga. Romarna använde fröna som smaksättare och för att pressa matolja. Rucola har odlats i Sverige sedan 1400-talet bl.a. som medicinalört. På grund av sitt rykte som afrodisiakum (kärleksdrivande) blev den bannlyst från klosterträdgårdarna.
- Vikt i butik: Hackad 1 dl = 15 gram. Förpackning 100 gram.
- Smak: Rucola har en nötig och tydligt kryddig smak påminnande om rädisa eller pepparrot.
- Alternativ vara: Mizuna, mâche.
- Försäljning/säsong: Som primörblad året om i butik.
- Förvaras kallt i kylskåp, gärna i plastpåse.
Vild rucola (Diplotaxis) är ett annat närliggande släkte, i Sverige benämd mursenaper. Två arter finns vilda i Sverige och används förädlade som rucolasallat, nämligen mursenap (D. muralis) och sandsenap (D. tenuifolia).
Odla: Rucula odlas mest som primörblad. Se > Odla rucola. Som äldre får den lite för kraftfull smak. Rucula kan även groddas. Se > Grodda rucola.
SÅ ANVÄNDS RUCOLA
Späda primörblad, som är vanlig i handeln, kan användas som vanlig sallat. Blandad med andra sallatssorter ger en fin smakbrytning. Gärna med olivolja, som ger en italiensk touch. Används i italienska pastarätter, till stekt fisk och stekt kött.
Läs mer
Recept med Rucola
Det finns 104 recept med Rucola
-
Kycklingbröst med stekta kantareller och parmesan (GI)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Kall pestopenne med tomat och parmesan
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Avokadosallad med havskräftor (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Panini med kalkon
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk pasta med sardeller
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Italiensk pastasallad
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Majsplättar med salsa, rucolasallad och parmesanost
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Flankstekssandwich med snabba pickles, pepparrot och potatispuré
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillade grönsaker på hög (tillbehör)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan