Endiv

Fotograf/bild: Film: Georg Ragaz, growing endive

Endiv

(endive, röd endive, drivcikoria, blekcikoria, brusselsallat = blekta cikoriaknoppar t.ex. endive, carmine sallat, trevisano sallat, brusselcikoria, drivcikoria, blekcikoria)

Engelsk översättning witloof, red witloof, Brussels witloof = blanched chicory buds (chicons)

Fransk översättning endive, endive rouge, chicorée de Bruxelles = chicorée bourgeons blanchis (chicons)

Italiensk översättning endivia = cicoria boccioli sbiadite

Tysk översättning Endivie, Brüssler chicorée = blanchierte Zichorien Knospen

Spansk översättning endivia, indivia belga = achicoria brotes blanqueado

Endiv (brysselsallat) är en pålrot (minisallat) av rotcikoria (Chichorium intybus var. sativum). Roten, som är beskt smakande, är vanligtvis vit med blekgrön eller vinröd markering. Pålroten har hårt knutna, spolformade huvuden, cirka 15 centimeter långa, med köttiga, beska och saftiga blad. Den odlas i total mörker för att bli vit, utsätts den för solljus blir den grön. Roten används även som rotsak (läs mer > Cikoriarot). Se film, klicka på "Georg" under bilden ovan.

Namnförbistring: Egentligen är namnet "endiv/-e" missvisande vilket leder till missförstånd för att det är ett artnamn för sin nära släktning (C. var. endiva). Läs mer > Cikoriasallater. Utomlands benämns pålroten ofta brusselcikoria då metoden att odla bleka endivskott i mörkt utrymme uppkom i Bryssel år 1850.

  • Vikt i butik: Huvud 200-250 gram.
  • Smak: Endiv liksom all cikoriasallat är tydligt besk i smaken. Den röda är något mildare. Roten är beskast och kan skäras bort. Späda blad är mildare och saftigare än grövre.
  • Alternativ vara: Någon cikoriasallat som frissée, escarole eller rosésallat.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i butik, mest vintertid.
  • Förvaras mörkt, helst i öppen plastpåse, i kylskåp. Hållbar några dagar. Känslig för uttorkning.

Odla: Endiv odlas i två steg. Först på friland då pålroten bildas. Sedan kapas blasten och roten får bilda nya späda blad i mörkt växthus. Läs mer > Odla endivsallat.

Produktion: Enligt FAOSTAT producerades 2018 knappt 500.000 ton cikoriarot (vilket vi förmodar avser endiver). Europa totalt (96%), Belgien (67%), Frankrike (12%) och Nederländerna (11%) av världsproduktionen.


SÅ ANVÄNDS ENDIVE

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer. Skär upp endive strax innan den serveras, snittytorna missfärgas efter en stund.

Endive kan ätas rå i sallader, användas till dippning och på ostbrickan, speciellt välsmakande till grönmögelost. Passar även som lättkokt ensamrätt med smör, i gryträtter, bräserad, eller gratinerad. Den röda behåller formen i ugnsvärme. Det är gott att att blanda endive med apelsin eller grapefrukt.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla endivsallat

Cikoriarot ¤

Om sallat

Bild röd endive

Bild carmine sallad

Film: Growing endive

Film: Forcing witloof chicory

Recept med Endiv

Det finns 6 recept med Endiv