Vattenkrasse

Fotograf/bild: Film: efcvs, watercress

Vattenkrasse

(vattenkrasse, källfräne, källkrasse)

Latin: Nasturtium officinale, Rorippa nasturtium-aquaticum

Engelsk översättning watercress, yellowcress

Fransk översättning cresson (d'eau)

Italiensk översättning crescione di acqua

Tysk översättning Brunnenkresse

Spansk översättning berro de agua

Källfräne (Nasturtium officinale) är biologiskt en art i släkte Fränen inom familj Korsblommiga växter, till vilken även hör kålsläktet och släkte lepidium med arten vattenkrasse. Alltså mer släkt med kål än med sallat (läs mer Matbiologi Grönsaker). Mer känd i sin odlade form benämnd vattenkrasse. Det är en vintergrön flerårig ört som kan bli upp till en halvmeter hög. Blommorna är vita. Den har krypande jordstammar med mjuka stjälkar och blad som kan bilda stora bestånd i vattenrika områden. Förekommer i Europa och Asien i temperat klimat och används flitigt i Frankrike och England. I staden Alresford, England hålls en vattenkrassefestival varje år som lockar 1000-tal besökare. Se film, klicka på "efcvs" under bilden ovan.


VATTENKRASSE

Vattenkrasse är den odlade sallatsliknande formen av källfräne. Bladen är parbladiga med ett till tre par av nästan runda småblad. De gröna skotten skördas när plantan blivit 4-5 centimeter hög. Läs mer > Om sallat.

  • Smak: Vattenkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, men är mildare än vanlig kryddkrasse.
  • Alternativ vara: Kryddkrasse, senapsört, mâche, mangoldskott.
  • Försäljning/säsong: Säljs till och från i handeln.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse.

Hälsa: Som så ofta med speciella födoämnen inbillar sig människor förr och fortfarande att de har undergörande inverkan. Vattenkrasse är inget undantag. Forntida romare trodde att den skulle bota psykiska sjukdomar, Hildegard av Bingen, en tysk nunna på 1100-talet fick för sig att ångat vatten av växten skulle bota gulsot och feber, andra åt den för att behandla njursjukdomar och förstoppning eller som ett afrodisiakum (sexstimulerande). Det kan kännas lätt att avfärda våra förfäders okunnighet, men mysticismen av varor finns i högsta grad kvar vilket till stor del är grunden för "hälsokostbranschens" existens. Vattenkrasse är kort och gott en grönsak bland alla andra som består till 95%  av vatten och lite nyttiga vitaminer. Läs mer om fake food news > Om näringslära).


SÅ ANVÄNDS VATTENKRASSE


Både blad och stjälkar äts i sallader, som garnering t.ex. på smörgåsar eller grillat kött, i soppor och kalla såser. Går bra ihop med äpple och citrusfrukter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Matbiologi grönsaker

Om sallat

Kryddkrasse

Film: Watercress

Film: Gordon Ramsay cooks watercress soup

Recept med Vattenkrasse

Det finns 7 recept med Vattenkrasse