Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 287

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1148 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vattenkrasse 85.0 gram 2%
Gul lök 1.0 st liten 3%
Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%
Potatis 350.0 gram 20%
Olivolja 1.0 msk 10%
Kycklingbuljong avfettad 6.0 dl 3%
Mjölk 1.5 dl 8%
Muskot 0%
Citronjuice 0%
Tillbehör:
Matbröd 8.0 skivor 54%
Kockskolan:
Om sallater > Äts ej
Om soppor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
Se film om vattenkrasse och recept, klicka på "efcvs" under bilden ovan. Filmreceptet avviker från detta recept. Se kommentar.- Förbered: Skala och hacka lök. Ansa och skiva selleri. Skala och tärna potatis. Skölj vattenkrasse.
- Fräs: Hetta upp olja i stekkastrull på medelhög värme. Fräs lök och selleri i cirka 5 minuter tills löken blivit glansig utan att brännas vid.
- Koka: Tillsätt buljong och potatis och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme under lock cirka 10 minuter, tills potatisen är mjuk.
- Soppa: Tillsätt vattenkrasse. Låt sjuda i 5 minuter tills krassen mjuknat. Mixa soppan slät. Tillsätt mjölk och smaka av med riven muskot, salt, peppar och citronjuice.
- Servera soppan het med hårt eller mjukt bröd till, eventuellt med en god ost på.
Kockens kommentar
Filmreceptet tillreds på vattenkrasse, purjolök, vitlök, ingefära, potatis och päron.Vattenkrasse är en sallatsliknande ört med krypande jordstammar och mjuka stjälkar och blad som kan bilda stora bestånd i vattenrika områden (se filmen). Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Soppa på vattenkrasse
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan