Mizuna, mibuna

Fotograf/bild: Film: Naive Urban Gardener, mizuna

Mizuna, mibuna

(mizunakål, japansk kål, kyona, shui cai, mibuna)

Latin: Brassica rapa var. nipposinica/el. japonica

Engelsk översättning japanese mustard lettuce

Fransk översättning mizuna, kyona laitue

Italiensk översättning mizuna, kyona lattuga

Tysk översättning Senfkohlsallat, mizuna, kyona

Spansk översättning mizuna, kyona lechuga

Mizuna är biologiskt en sortvariant av arten rova tillhörande kålsläktet (läs mer > Om kål). Den liknar rucola. Den har odlats i Japan sedan urminnes tid, men härstammar sannolikt från Kina, där namnet är shui cai (på mandarinspråket). Se film, klicka på "Naive Urban" under bilden ovan.

  • Smak: Smaken är mild, sötaktig med inslag av kål och senap.
  • Alternativ vara: Tatsoiskott, senapsört, rucola.
  • Försäljning/säsong: Säljs till och från året om i butik.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.

Mibuna är en variant med släta blad. Se film via länk nedan.

Odla: Mizuna kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller inomhus. Direktsådd på friland juni-augusti för skörd juli-oktober. Läs mer > Odla minisallat.


SÅ ANVÄNDS MIZUNASALLAT

Det är de unga, flikiga/taggiga och späda bladen som används i sallader eller på annat sätt. Bladen är goda i nykokt pasta eller bräserad till wokad kyckling. Ingår i en klassisk sydfransk sallad vid namn mesclun (se dito recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Odla minisallat

Rucola

Om sallat

Film: mibuna

Recept med Mizuna, mibuna

Det finns 1 recept med Mizuna, mibuna