Kryddkrasse

Fotograf/bild: Film: Boxlapse, garden cress

Kryddkrasse

(kryddkrasse, kryddkrassing, smörgåskrasse, trädgårdskrasse)

Latin: Lepidium sativum

Engelsk översättning garden cress, garden pepper cress

Fransk översättning cresson alénois, cresson de jardin, passerage cultivée

Italiensk översättning crescione del giardini, crescione inglese

Tysk översättning Gartenkresse

Spansk översättning berro hortelano, berro del jardín, mastuerzo

Kryddkrasse (Lepidium sativum) är biologiskt en art i släkte krassingar inom familj korsblommiga växter, till vilken också kålsläktet  hör liksom fränesläktet med arten vattenkrasse. Alltså mer släkt med kål än med sallat. Det är en ettårig ört som kan bli 60 centimeter hög med härkomst från medelhavsområdet varifrån den spritts till andra länder. De nedre bladen är mångflikiga men vissnar bort tidigt, de övre bladen är fåflikiga. Det finns både en krusbladig och en slätbladig sort. Blommorna är små och vita. 

Gastronomiskt är kryddkrasse minisalladernas minisallat benämnd krasse kort och gott. Eller en grodd/skott om man så vill. De späda skotten skördas när de blivit cirka 5 centimeter höga. Se film, klicka på "Boxlapse" under bilden.

  • Smak: Kryddkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, starkare än sin släkting vattenkrasse.
  • Alternativ: Vattenkrasse, senapsört, lök- och kryddskott, alfalfagroddar, solrosskott.
  • Försäljning: Skott förekommer i butik i små förpackningar.
  • Förvaring: Förvaras bäst oklippt.

Odla: Kryddkrasse är lätt att odla som kryddväxt eller som skott. Den kan odlas på samma sätt som andra ettåriga kryddörter. Som skott odlar man enklast på en tallrik ovanpå lite hushållspapper eller bomull. Kan även sås i sandblandad jord eller på växtfilt. Fröna sprids ut, jämnt och inte för tätt, på fuktigt underlag. Ställ sådden ljust och håll den jämnt fuktig. Det dröjer bara någon dag innan man kan se att det börjar gro och bara någon dryg vecka innan man kan skörda, vilket man gör genom att klippa av med sax.  Frön hittar man på handelsträdgårdar. PS: Kryddkrasse är det enklaste och tacksammaste för otåliga barn att odla.


SÅ ANVÄNDS KRYDDKRASSE

Kryddkrasse använd som regel som rå örtkrydda, tillagad tappar den sin smak. Finklipp är den god i sallader, på en köttsmörgås, i en omeletten, och såser. Färska eller torkade frön kan användas till att de pepprig smak.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Om sallat

Om minisallat

Vattenkrasse

Recept med Kryddkrasse

Det finns 11 recept med Kryddkrasse