
Fotograf/bild: Film: Boxlapse, garden cress
Kryddkrasse
(kryddkrasse, kryddkrassing, smörgåskrasse, trädgårdskrasse)
Latin: Lepidium sativum
garden cress, garden pepper cress
cresson alénois, cresson de jardin, passerage cultivée
crescione del giardini, crescione inglese
Gartenkresse
berro hortelano, berro del jardín, mastuerzo
Kryddkrasse (Lepidium sativum) är biologiskt en art i släkte krassingar inom familj korsblommiga växter, till vilken också kålsläktet hör liksom fränesläktet med arten vattenkrasse. Alltså mer släkt med kål än med sallat. Det är en ettårig ört som kan bli 60 centimeter hög med härkomst från medelhavsområdet varifrån den spritts till andra länder. De nedre bladen är mångflikiga men vissnar bort tidigt, de övre bladen är fåflikiga. Det finns både en krusbladig och en slätbladig sort. Blommorna är små och vita.
Gastronomiskt är kryddkrasse minisalladernas minisallat benämnd krasse kort och gott. Eller en grodd/skott om man så vill. De späda skotten skördas när de blivit cirka 5 centimeter höga. Se film, klicka på "Boxlapse" under bilden.
- Smak: Kryddkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, starkare än sin släkting vattenkrasse.
- Alternativ: Vattenkrasse, senapsört, lök- och kryddskott, alfalfagroddar, solrosskott.
- Försäljning: Skott förekommer i butik i små förpackningar.
- Förvaring: Förvaras bäst oklippt.
Odla: Kryddkrasse är lätt att odla som kryddväxt eller som skott. Den kan odlas på samma sätt som andra ettåriga kryddörter. Som skott odlar man enklast på en tallrik ovanpå lite hushållspapper eller bomull. Kan även sås i sandblandad jord eller på växtfilt. Fröna sprids ut, jämnt och inte för tätt, på fuktigt underlag. Ställ sådden ljust och håll den jämnt fuktig. Det dröjer bara någon dag innan man kan se att det börjar gro och bara någon dryg vecka innan man kan skörda, vilket man gör genom att klippa av med sax. Frön hittar man på handelsträdgårdar. PS: Kryddkrasse är det enklaste och tacksammaste för otåliga barn att odla.
SÅ ANVÄNDS KRYDDKRASSE
Kryddkrasse använd som regel som rå örtkrydda, tillagad tappar den sin smak. Finklipp är den god i sallader, på en köttsmörgås, i en omeletten, och såser. Färska eller torkade frön kan användas till att de pepprig smak.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer
Recept med Kryddkrasse
Det finns 11 recept med Kryddkrasse
-
Rökt laxrulle med pepparrotsfärskost och krasse (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Skinkmacka med äppelkeso och krasse
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rotsellerisoppa med svampmacka
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rödbetsröra som tillbehör eller smörgås
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fruktig smörgåstårta
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Cashewröra som tillbehör eller smörgås
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Råbiff med forellrom (förrätt)
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Apelsin- och nejlikakryddad lax med brysselkål och senap
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtsallad
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Färskpotatis med brynt dillsmör på spisbröd
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan