Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 639

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2555 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Laxfilé 600.0 gram 43%
Salt 2.0 tsk 0%
Apelsin hel 2.0 styck 6%
Kryddnejlika 2.0 styck 0%
Brysselkål 14.0 styck 3%
Potatis fast sort 0.6 kilo 15%
Smör normalsaltat 50.0 gram 14%
Olivolja 0.5 dl 15%
Gräddfil 4.0 msk 3%
Senap fransk osötad 2.0 tsk 0%
Strösocker 2.0 krm 0%
Dill 0%
Kryddkrasse 0%
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 120°C.
- Skär lax i 4 lika stora bitar. Riv skal på apelsiner, pressa juicen men spar den till brysselkålen.Krossa nejlikor.
- Klappa i laxen med socker, salt, nejlika och apelsinskal.Låt stå i 10-15 minuter.
- Blanda gräddfil, senap och socker. Ställ åt sidan.
- Borsta potatisen noga och koka i lättsaltat vatten.
- Plocka bort ev. dåliga blad på brysselkål. Dela den. Koka upp brysselkål, apelsinjuice, smör och så mycket vatten att det precis täcker i en låg vid panna. Koka den precis färdig. Tag upp och kyl snabbt ner kålen.
- Lägg laxen på en plåt och baka i ugnen i cirka 12-15 minuter. (Innertemperatur bör ligga runt 43-45 grader.)
- Dela potatisen på hälften. Vänd ner potatis och brysselkål i ”apelsinbuljongen”. Värm det.
- Lägg upp brysselkål och potatis i djup tallrik med lite av buljongen. Lägg laxen på, rippla runt lite senapsgräddfil. Avsluta med krasse och dill.
Fler recept inom Ugnslagad laxfisk
Liknande recept som Apelsin- och nejlikakryddad lax med brysselkål och senap
-
Dragonkryddad lax med rostade rotfrukter i citronett samt gurk- och dragonyoghurt
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Carina Brydling
-
Lax och torsk i potatismos
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pestofylld röding
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Apelsinbakad lax med svart bönsallad och mandel
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Lax i folie med chorizo och sötpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Janssons laxfrestelse
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnslagad regnbåge (regngbågslax)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Laxfilé i ugn
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gorgonzolafylld lax
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan