Apelsin- och nejlikakryddad lax med brysselkål och senap

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Apelsin- och nejlikakryddad lax med brysselkål och senap

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Laxfilé

600.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Apelsin hel

2.0 

styck

Kryddnejlika

2.0 

styck

 

Brysselkål

14.0 

styck

Potatis fast sort

0.6 

kilo

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Olivolja

0.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Gräddfil

4.0 

msk

Senap fransk osötad

2.0 

tsk

Strösocker

2.0 

krm

 

Dill

 

 

Kryddkrasse

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 639

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2555 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 9%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 437 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé 600.0 gram 43%

Salt 2.0 tsk 0%

Apelsin hel 2.0 styck 6%

Kryddnejlika 2.0 styck 0%

 

Brysselkål 14.0 styck 3%

Potatis fast sort 0.6 kilo 15%

Smör normalsaltat 50.0 gram 14%

Olivolja 0.5 dl 15%

Salt och peppar 0%

 

Gräddfil 4.0 msk 3%

Senap fransk osötad 2.0 tsk 0%

Strösocker 2.0 krm 0%

 

Dill 0%

Kryddkrasse 0%

Tillagning (40 min )

  1. Sätt ugnen på 120°C.
  2. Skär lax i 4 lika stora bitar. Riv skal på apelsiner, pressa juicen men spar den till brysselkålen.Krossa nejlikor.
  3. Klappa i laxen med socker, salt, nejlika och apelsinskal.Låt stå i 10-15 minuter.
  4. Blanda gräddfil, senap och socker. Ställ åt sidan.
  5. Borsta potatisen noga och koka i lättsaltat vatten.
  6. Plocka bort ev. dåliga blad på brysselkål. Dela den. Koka upp brysselkål, apelsinjuice, smör och så mycket vatten att det precis täcker i en låg vid panna. Koka den precis färdig. Tag upp och kyl snabbt ner kålen.
  7. Lägg laxen på en plåt och baka i ugnen i cirka 12-15 minuter. (Innertemperatur bör ligga runt 43-45 grader.)
  8. Dela potatisen på hälften. Vänd ner potatis och brysselkål i ”apelsinbuljongen”. Värm det.
  9. Lägg upp brysselkål och potatis i djup tallrik med lite av buljongen. Lägg laxen på, rippla runt lite senapsgräddfil. Avsluta med krasse och dill.

Fler recept inom Ugnslagad laxfisk

Liknande recept som Apelsin- och nejlikakryddad lax med brysselkål och senap