Kryddkrasse

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kryddkrasse

(kryddkrassing, smörgåskrasse, trädgårdskrasse)

Latin: Lepidium sativum

Engelsk översättning garden cress

Fransk översättning cresson de jardin

Italiensk översättning crescione del giardino

Tysk översättning Garten-Kresse

Spansk översättning berro del jardín

Kryddkrasse är en art i släkte krassingar inom familj korsblommiga växter. Örten är ett- eller tvåårig och blir cirka 5 dm hög. De nedre bladen är mångflikiga men vissnar bort tidigt, de övre bladen är fåflikiga. Det finns både en krusbladig och en slätbladig. Blommorna är små och vita. Härkomst från medelhavsområdet. Hoffberg skriver år 1784 i Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom, att den ger en hälsosam sallat, drifwer urin och botar skjörbjugg. Kryddkrasse kan användas som späda skott eller som örbladkrydda. Skott säljs ibland i butik i små förpackningar (bild ovan). Frön hittar man på handelsträdgårdar.

  • Smak: Kryddkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, starkare än sin släkting vattenkrasse.
  • Alternativ: Vattenkrasse, lök- och kryddskott, alfaalfagroddar, solrosskott.
  • Försäljning: Säljs året om i små lådor, men till och från förekommande i butik.
  • Förvaring: Förvaras bäst oklippt. Klippt krasse blir ganska besk med tiden.

Odla: Kryddkrasse är lätt att odla som kryddväxt eller som skott. Den kan odlas på samma sätt som andra ettåriga kryddörter. Som skott odlar man enklast på en tallrik ovanpå lite hushållspapper eller bomull. Kan även sås i sandblandad jord eller på växtfilt. Fröna sprids ut, jämnt och inte för tätt, på fuktigt underlag. Ställ sådden ljust och håll den jämnt fuktig. Det dröjer bara någon dag innan man kan se att det börjar gro och bara någon dryg vecka innan man kan skörda, vilket man gör genom att klippa av med sax. PS: Kryddkrasse är det enklaste och tacksammaste för otåliga barn att odla.


SÅ ANVÄNDS KRYDDKRASSE

Krasse används färsk som kryddgrönt. Finklipp är den god över en köttsmörgås, omeletten, i dressingar, sallader och såser. Krasse bör inte värmas eftersom den då tappar smaken.

Recept med Kryddkrasse

Det finns 11 recept med Kryddkrasse