Latin: Brassica rapa (ssp. ruvo) sylvestris var. esculenta
                 rapini, broccoli rabe, spring raab, ruvo kale
                rapini, broccoli rabe, spring raab, ruvo kale
              
                 brocoli-rave, rapini
                brocoli-rave, rapini
              
                 rapini (Toscana), broccoletti (Roma), friarielli (Napoli), broccoli rapa (Calabria), cime di rapa (Puglia)
                 rapini (Toscana), broccoletti (Roma), friarielli (Napoli), broccoli rapa (Calabria), cime di rapa (Puglia)
              
                 Stängelkohl, Broccoli Raab, Rappa
                Stängelkohl, Broccoli Raab, Rappa
              
                 grelos, rapini
                grelos, rapini
              
- Smak: Bitter stickande smak med toner mandel.
- Alternativ vara: Mizuna, rucola, senapsört.
- Försäljning/säsong: Vanligt förekommande i medelhavsländerna.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.
SÅ ANVÄNDS RAPINI
Stjälkar med blad och skott används som grönsak. Främst i Medelhavsländerna och särskilt i södra Italien från Toscana till Sicilien. Används vanligen först kokt och sedan stekt med vitlök. Passar som tillbehör till korv och fläskkött. I det traditionella neapolitanska köket stekt och serverad tillsammans salsiccia (korv). Klassisk också som garnering på pizza med korvskivor och riven ost. På Sicilien gärna tillsammans med polenta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara