
Fotograf/bild: Film: Inchworm Gardens, tatsoi
Tatsoiskott
(tatsoi, tatsoiskott, tatsoikål, asiatisk kål)
Latin: Brassica rapa var. rosularis, Brassica rapa subsp. narinosa
tatsoi, tatsoi chard sprouts, tat choy, rosette pak choi
tatsoi, pousses bette à tatsoi
tatsoi, germoli tatsoi
Tatsoi, Tatsoischosse
tatsoi, brotes tatsoi
Tatsoi är en sallatsliknande grönsak som biologiskt är en sortvariant av arten rova i kålsläktet (läs mer > Om kål). Härkomst från Kina. Örten ger mörkgröna glänsande och skedformade blad samlade i en kompakt rosett. Stjälkarna är vita, smala och saftiga. Se film via länk nedan (hel planta) eller klicka på "Inchworm" under bilden ovan (skott).
- Smak: Lätt krispig konsistensen och mild kålsmak. Stjälkarna har likhet med gurka med mild beska.
- Alternativ vara: Mizuna, rucola.
- Försäljning/säsong: Säljs till och från i butik.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Kort hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS TATSOISKOTT
Rå tatsoi används som annan sallat gärna i en blandsallad eller till garnering till exempel av en soppa. Blad och stjälk kan också fräsas, wokas lätt i matfett på motsvarande sätt som spenat. Används som som pesto. Stjälkarna kan syltas, läggas in i saltlag eller ättikslag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06