Mâche

Fotograf/bild: Film: OYR Frugal & Sustainable Organic Gardening, mashe

Mâche

(vårklynne, vintersallat, mâchesallat, vårsallat, fältsallat, fältbladssallat, åkersallat)

Latin: Valerianella locusta

Engelsk översättning common cornsalad, mache, lamb lettuce

Fransk översättning mâche, blanchette, boursette, clairette, raiponce, oreillette, raiponce

Italiensk översättning valeriana insalata, olitoria, soncino, songino, valerianella, formentino, pucciddana, sarsèt, lacèt, ardielut

Tysk översättning Feldtsalat, Gewöhnliche Feldsalat, Vogerlsalat. Nüsslisalat, Mache

Spansk översättning hierba de los canónigos, canónigo

Vårklynne (Vintersallad) är biologiskt en vild art i Kynnesläkten hemmahörande i Europa, västra Asien och i Nordafrika. I Nordamerika som förvildad mâche. Vintersallat kallad för att den är vinterhärdig och kan skördas under snön och vid milda vintrar plockas på våren. Det är en småvuxen växt som blir 30-40 centimeter hög med fyrklöverliknade bladbuketter där bladen kan bli 15 centimeter långa. Den bildar grenade stjälkar med små blomklasar. Se film, klicka på "OYR" under bilden ovan.

Historia: Den vilda växten har historiskt ätits som sallat. Omtalad i skrift i England 1597 och odlades kommersiellt från slutet av 1700-talet. Ludvig XIV:s (1638.1715) trädgårdsmästare introducerade örten i köksträdgården. USA:s president Thomas Jefferson odlade växten i sin trädgård i början av 1800-talet. Det är en ört med många lokala namn. 


MÂCHESALLAT

Gastronomiskt är växten en sallatsliknande ört som säljs under sitt franska namn mâche (machesallat). Den skördas och säljs som skott, minisallat. Läs mer > Om sallat.

  • Smak: Mâche har en fyllig och milt kryddig, nötaktig smak.
  • Alternativ vara: Rucola, babyspenat, vattenkrasse.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i butik.
  • Förvaras i kylskåp 0-8ºC, helst i öppen plastpåse. Kort hållbarhet, 3-4 dagar. Tål att frysas.

Odla: Mâche kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller inomhus. Trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån. Direktsådd mitten juli-mitten september. Sås på hösten för tidig skörd på våren. Läs mer > Odla minisallat.


SÅ ANVÄNDS MÂCHESALLAT

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.

Som färsk passar mâche i sallader, med fördel i blandsallader, eller användas som dekoration. Den kan användas på samma sätt som spenat, förvälld, lättstekt i smör, i soppor, eller stuvad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla minisallat

Om sallat

Recept med Mâche

Det finns 18 recept med Mâche