Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 287

Kcal / portion: 1425

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5699 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 22%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 4.0 dl 15%
Smör kallt 200.0 gram 26%
Vatten kallt 2.5 msk 0%
Äggvita 1.0 styck 0%
Fyllning:
Lax kallrökt 700.0 gram 26%
Dill 1.0 kruka 0%
Ägg 3.0 styck 3%
Grädde 3.0 dl 19%
Hårdost 150.0 gram 10%
Salt 0%
Peppar 0%
Sallad:
Mâchesallad 1.0 förp. 0%
Körsbärstomater 10.0 styck 1%
Kockskolan:
Så lagas matpajer > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
- Fyllning: Skär laxen i kuber. Hacka dill. Riv ost. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Peppra. Lax och ost är redan salt, så var sparsam med saltkaret.
- Paj: Lägg lax i pajskalet. Strö över dill. Häll över äggvispet. Smaka av med salt och peppar.
- Ugnsgrädda pajen i cirka 35 minuter.
- Blanda sallad och servera till.
Kockens kommentar
Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.
Alternativ
Fler recept inom Fisk- och skaldjurspajer
Liknande recept som Laxpaj
-
Laxpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gubbrörapaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj på varmrökt lax
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Paj med räkor och ädelost
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselpaj med vitlök
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: