För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Laxpaj

Lägg till ingredienser

Portioner (4/paj): 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.0 

dl

Smör kallt

200.0 

gram

Vatten kallt

2.5 

msk

Äggvita

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Lax kallrökt

700.0 

gram

Dill

1.0 

kruka

Ägg

3.0 

styck

Grädde

3.0 

dl

Hårdost

150.0 

gram

Salt

 

 

Peppar

 

 

 

Sallad:

 

Mâchesallad

1.0 

förp.

Körsbärstomater

10.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Staropramen Premium

Pisnertyp
Pris: 15 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 287

Kcal / portion: 1425

GBR (GI) / port: 5

Recept: 5699 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 22%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 497 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 4.0 dl 15%

Smör kallt 200.0 gram 26%

Vatten kallt 2.5 msk 0%

Äggvita 1.0 styck 0%

 

Fyllning:

Lax kallrökt 700.0 gram 26%

Dill 1.0 kruka 0%

Ägg 3.0 styck 4%

Grädde 3.0 dl 19%

Hårdost 150.0 gram 10%

Salt 0%

Peppar 0%

 

Sallad:

Mâchesallad 1.0 förp. 0%

Körsbärstomater 10.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
  4. Fyllning: Skär laxen i kuber. Hacka dill. Riv ost. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Peppra. Lax och ost är redan salt, så var sparsam med saltkaret.
  5. Paj: Lägg lax i pajskalet. Strö över dill. Häll över äggvispet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ugnsgrädda pajen i cirka 35 minuter.
  7. Blanda sallad och servera till.

Kockens kommentar

Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Alternativ

Proffsets frasiga pajskal

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fisk- och skaldjurspajer

Liknande recept som Laxpaj